'If you pay peanuts, you get monkeys'
Foto: pdw
Herman De Croo (Open VLD) vindt dat politici die het parlement verlaten en al een nieuwe job hebben, geen uittredingsvergoeding moeten krijgen. Dat zei hij zondag in 'De Zevende Dag'. De Croo is wel van mening dat de job van politicus financieel aantrekkelijk moet blijven.

De Croo weigert echter zijn partijgenoot Sven Gatz te veroordelen. Gatz aanvaardde een uittredingsvergoeding van 300.000 euro, terwijl hij al een nieuwe job heeft gevonden in het bedrijfsleven. 'Ik heb een andere weg gekozen. Als ik nog lang genoeg blijf, ben ik de enige die zal opbrengen en niets zal kosten.' 'Je kan niet aan de burger vragen om de broeksriem aan te trekken, en dan zelf niet het goede voorbeeld geven', aldus De Croo.

'Als je het parlement verlaat zonder iets, dan kan ik begrijpen dat er een soort aanpassingsvergoeding wordt uitbetaald', verklaarde het parlementslid. De Croo vindt echter niet dat parlementsleden die al een goedbetaalde functie hebben gevonden wanneer ze het parlement verlaten nog een hoge opzegvergoeding moeten krijgen. Hij vindt het een goed idee om iemand die vanuit het parlement of de senaat een nieuwe job gaat uitoefenen, pas een loon te betalen wanneer zijn uittredingsvergoeding is opgesoupeerd.

De Croo vindt dat de politiek in deze haar verantwoordelijkheid moet nemen: 'Je kan toch niet aan de burger vragen om de broeksriem aan te trekken, en dan zelf niet het goede voorbeeld geven!' Hij waarschuwt wel dat politici financieel goed moeten verzorgd worden, anders zullen bekwame mensen niet meer voor het vak van politicus kiezen. 'If you pay peanuts, you get monkeys', aldus De Croo.