De top 5 van Pascale Nachtergaele
Foto: rr
Pascale Nachtergaele, analiste bij Delta Lloyd Asset Management, gelooft niet in een een recessie maar houdt wel rekening met een vertraging van de economische groei. Haar voorkeur gaat vooral uit naar aandelen met een gezonde balans, goede cash flow ontwikkeling en een aantrekkelijk dividendrendement.

Luxottica – mooi groeiverhaal - slotkoers 31/08/11 : 20,8 euro

Luxottica is ’s werelds grootste producent van brillen en zonnebrillen. Dankzij verschillende overnames is de groep tevens de grootste opticien in Noord-Amerika met winkels van onder meer Sunglass Hut, LensCrafters en Pearle Vision in the VS en Canada. De groep heeft ook winkels in Azië en Australië. Luxottica bezit wereldwijd ongeveer 6350 winkels. De groep ontwerpt, maakt en verdeelt zowel eigen merken (Ray-Ban, Oakley, Vogue, Persol, Revo…) als merken van derden (Chanel, Versace, Prada, D&G, Bulgari). De producten bevinden zich in het midden tot hoge prijssegment. De groep behoudt de doelstelling voor 2011: high single digit organische omzetgroei en een groei van het bedrijfsresultaat dat tweemaal zo groot is als de omzetgroei. Groeidrijvers blijven de emerging markets, de VS, Sunglass Hut en Oakley.

K/W verwachte winst 2011 : 19,2
K/W verwachte winst 2012 : 16,5

SES – substantiële cash flow generatie – slotkoers 31/08/11 : 19,0 euro

De vooruitzichten voor de vaste satellietdiensten blijven aantrekkelijk vermits de vraag blijft groeien gedreven door nieuwe betaaltelevisie platforms in emerging markets, migratie naar HD TV en 3D TV en een toenemende militaire vraag naar bewaking. Euroconsult verwacht alvast voor de komende 5 jaar een marktgroei tussen 4 en 5% en een groei van 3,5% over de komende 10 jaar. Vanaf 2015 zal de capex terugvallen tot 12-15% van de omzet. Dit impliceert dat SES voor een periode van substantiële cash flow generatie staat (FCF yield in 2015 wordt geschat op 16%). Over de komende 7 jaar zou 85% van de huidige market cap (7,5 miljard euro) uitgekeerd kunnen worden aan de aandeelhouders. Dit zou kunnen gebeuren onder de vorm van dividenden of inkoop van eigen aandelen. De groep genereert een mooi dividendrendement (4,6%).

K/W verwachte winst 2011 : 14,1
K/W verwachte winst 2012 : 13,4

CFE – aantrekkelijke waardering – slotkoers 31/08/11 : 42,0 euro

Samen met Ackermans & van Haaren controleert CFE de Belgische baggeraar DEME (50% belang). DEME behoort tot de wereldleiders binnen de internationale baggerindustrie. DEME is voor CFE heel belangrijk gezien het bedrijf instaat voor 51% van de omzet en 87% van de bedrijfswinst van de groep. De baggersector geniet aantrekkelijke vooruitzichten. Algemeen wordt verwacht dat de baggermarkt de komende jaren met minimum 10% zal groeien. De groei zal voornamelijk gedreven worden door projecten in Australië (gerelateerd aan LNG- projecten), Brazilië, India, Nederland en Vietnam. De meeste projecten focussen op olie- en gasinvesteringen en de expansie van havens. Ondanks het feit dat de bouwsector zwaar te lijden had tijdens de economische recessie hielden de bouwactiviteiten van CFE relatief gezien goed stand. Dit duidt op een goede inschatting van de risico’s door het management van de groep. De sterke band met moeder Vinci (46,8% belang) vergemakkelijkt bovendien de deelname aan grote bouwprojecten. Het aandeel is momenteel heel aantrekkelijk gewaardeerd.

K/W verwachte winst 2011 : 8,6
K/W verwachte winst 2012 : 7,8

Royal Dutch – sterk groeiverhaal – slotkoers 31/08/11 : 23,3 euro

Royal Dutch heeft duidelijk het goede spoor gevonden. We zijn ervan overtuigd dat dit maar het begin is van een sterk groeiverhaal. Het grote verschil met de andere grote oliebedrijven ligt in het feit dat Royal Dutch de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd heeft in nieuwe projecten en daar nu maximaal de vruchten van begint te plukken. Tevens werd met de aanstelling van een nieuwe manager een tweetal jaar geleden enorm gesnoeid in het te grote en overbodige midden-management alsook in andere personeelskosten. De portefeuille olievelden van de groep is van grote kwaliteit. Bij een olieprijs van 80 dollar verwacht RD in de komende jaren een excess-capital van ongeveer 8 miljard euro. Dit zou extra kunnen worden geïnvesteerd of terugbetaald onder de vorm van dividenden. De groep beschikt over een lage schuldgraad en genereert een aantrekkelijk dividendrendement (5,0%).

K/W verwachte winst 2011 : 7,8
K/W verwachte winst 2012 : 7,2

Montea – aantrekkelijk dividendrendement – slotkoers 31/08/11 : 23,8 euro

Montea is een Belgische vastgoedbevak gespecialiseerd in het verhuur, de ontwikkeling en de aankoop van logistieke (65% van de portefeuille) en semi-industriële gebouwen (35%) in België en Frankrijk. Deze activaklassen zijn in volle groei en bieden de hoogste rendementen binnen de vastgoedsector. Montea investeert in polyvalente, kwalitatieve en gediversifieerde gebouwen. De waarde van de portefeuille wordt beschermd door de investeringen te focussen in de nabijheid van belangrijke consumptiegebieden of ontwikkelingspolen zoals luchthavens, havens of spoorwegstations. Momenteel beschikt de groep over een investeringscapaciteit van 30 miljoen euro. Montea plant eveneens 10 tot 15 miljoen euro desinvesteringen. Het aandeel genereert een aantrekkelijk dividendrendement (7,8%).

K/W verwachte winst 2011 : 11,9
K/W verwachte winst 2012 : 11,1