Kamercommissie Financiën stemt in met extra steun voor Griekenland
Foto: BELGA
De Kamercommissie Financiën keurt het reddingsplan voor de eurozone en de extra steun voor Griekenland goed. Dat raakte vrijdagnamiddag bekend. Enkel Vlaams Belang stemde tegen.

De plenaire vergadering van de Kamer kwam speciaal vroeger samen om over het wetsontwerp ter uitvoering van het tweede Europese noodplan voor Griekenland te stemmen. Normaal gezien opent de Kamer pas op 11 oktober zijn deuren, maar omdat Europa aandrong bij de lidstaten om het plan zo snel mogelijk goed te keuren, werd een vroegere datum vastgelegd.

Op de Europese top van 21 juli beslisten de 17 eurolanden om de bevoegdheden van het Europese noodfonds uit te breiden en een tweede noodplan uit te werken voor Griekenland. Het gaat om een extra steunfonds van 109 miljard euro. Ons land staat in voor een deel van dat bedrag. 
 
Eerder deze zomer liet ontslagnemend premier Yves Leterme verstaan dat het tweede Europese steunpakket voor Griekenland een impact van maximaal 2,8 miljard euro (+0,7 procent) op de Belgische schuld zal hebben. Het bedrag wordt niet rechtstreeks aan Griekenland geleend. Het gaat om de Belgische bijdrage in de garanties van de eurolanden aan het Europese steunfonds EFSF (European Financial Stability Facility). Het fonds gaat dan met de bijdragen van de eurolanden op de financiële markten de eigenlijke steungelden voor Griekenland lenen.