Tony Corsari is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Corsari was tijdens de jaren '50 en '60 op de toenmalige BRT een populaire presentator van tal van shows. Ook als zanger scoorde hij grote hits. Twee weken geleden stapte de zwaar zieke tv-legende nog in het huwelijksbootje.

Tijdens de jaren '50 en '60 was Tony Corsari op de toenmalige BRT een populaire presentator van shows zoals 'Eén tegen allen', 'Ontdek de Ster', 'De Muziekkampioen' en '100.000 of niets'. In dat laatste programma streden drie kandidaten om een hoofdprijs van 100.000 Belgische frank, een bedrag dat toen bijzonder tot de verbeelding sprak.

Corsari groeide uit tot de eerste grote tv-vedette in Vlaanderen. Naast presentator was hij ook cabaretier, acteur, sneltekenaar, goochelaar en zanger. Hij scoorde grote grote hits met 'Waarom zijn de bananen krom?' en 'Het minirokje'.

OCMW


Overdag was Corsari, die eigenlijk André Parengh heette, ambtenaar bij de Commissie voor Openbare Onderstand (de voorloper van het OCMW) in Brussel, 's avonds ontpopte hij zich tot entertainer in alle mogelijke zalen van het land. In zijn topjaar 1960 deed hij zo naar eigen zeggen 296 presentaties.

In 1964 zette Corsari een punt achter zijn tv-carrière en koos hij voluit voor zijn job bij het OCMW, waar hij opklom tot directeur-generaal. De beslissing kwam onverwacht, want Corsari bevond zich op het toppunt van zijn populariteit. In latere interviews bleef hij evenwel benadrukken dat hij nooit spijt had van dat besluit. 'Net omdat ik zo populair was, ben ik ermee gestopt. Je hebt collega's die daar van houden; ik hou er niet van', zei hij daarover.

Darmkanker

Sinds februari 2009 vocht Corsari tegen darmkanker. Na zijn afscheid van de televisie bleef hij zo veel mogelijk weg uit de media en verscheen hij nog maar enkele keren op het kleine scherm. In 1997 was hij te zien in het vtm-programma 'Het Mooiste Moment' met presentator Luc Appermont en in 2003 kwam Bart Peeters bij hem op bezoek naar aanleiding van vijftig jaar Vlaamse televisie. Zijn laatste tv-optredens maakte hij eind 2010 in 'De Jaren Stillekes' en 'De Pappenheimers'. Op dat moment was al duidelijk dat de presentator erg ziek was.

Ondanks verschillende therapieën en operaties, zaaide de darmkanker uit naar de lever en sinds kort ook naar de hersenen. Corsari verbleef al een tijdje op de dienst palliatieve zorgen van een Gents ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van om zijn vriendin Stella Borgelioen twee weken geleden nog ten huwelijk te vragen. Zijn echtgenote Jacqueline was overleden in 2006 en Corsari wilde nog graag trouwen met zijn jeugdliefde. De plechtigheid vond plaats op 20 augustus in Tienen. Corsari kreeg toen ook het ereburgerschap dan de stad.

Op maandag 5 september brengt de VRT in een gelegenheidsprogramma op Eén hulde aan Corsari.