Stefaan De Clerck ontstemd over kritiek van magistraten
Foto: pn
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is boos om de politieke uitspraken van enkele topmagistraten gisteren bij de opening van het gerechtelijk jaar. Hij heeft het over een incident.

In Antwerpen schetste Piet Van den Bon, advocaat-generaal bij het Antwerpse arbeidshof, gisteren een donker en pessimistisch beeld over de 'cultuur van uitkeringen' die onder een groep immigranten heerst.

'Ze leven van uitkeringen en dragen zelf niet bij tot de sociale zekerheid.' Intussen is de uitwerking van nieuwe wetten (de afschaffing van de snel-Belg-wet en de verstrenging van de gezinshereniging) op het terrein zeer beperkt, aldus Van den Bon.

Yves Liégeois, de procureur-generaal in Antwerpen, deed er gisteren nog een schepje bovenop. Hij had het onder meer over 'het einde van de democratie' in dat verband.

'De politiek heeft de migratieproblemen jarenlang verwaarloosd. Op deze manier leiden de politieke partijen ons naar de ondergang van onze democratie,' aldus Liégeois.

De magistratuur mag kritiek hebben, vindt De Clerck. Dat hoort bij hun academische vrijheid, zegt hij vandaag in De Standaard. 'Ik respecteer dat.'

Hij vindt onder meer de analyse van advocaat-generaal Van den Bon over de migratiepolitiek 'een interessante analyse'. Met een kritische analyse van de maatschappelijke evoluties door topmagistraten, heeft de Clerck geen enkel probleem.

'Criminaliteit van illegalen is een probleem, en het aanpakken ervan is een nog groter probleem. We hebben daar vorige week in Antwerpen nog een bespreking over gehad. Ik heb daar initiatieven aangekondigd, onder meer over de uitzetting,' aldus nog De Clerck in De Standaard.

Maar hij is ook boos, zo vertelde hij vanmorgen op Radio 1. Vooral de uitspraak van procureur-generaal Liégeois over 'het einde van de democratie' ligt hem zwaar op de maag.

Dat is een politieke uitspraak die niet past voor een topmagistraat, zegt De Clerck. Hij vindt dit een incident en gaat gepast reageren.

Het is niet het eerste incident tussen De Clerck en Liégeois. Vorig jaar had Liégeois het in zijn openingstoespraak over 'het politieke immobilisme'. Ook toen schreef minister De Clerck hem daarover een boze brief.

N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft geen probleem met de stellingname van de magistraten. "Het is logisch dat ze die aanklacht verwoorden", zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Senator Freya Piryns van Groen! wees erop dat het gerecht ook zelf zijn verantwoordelijkheid moet opnemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig