Biologische vader wil Steve Jobs nog een keer ontmoeten
Foto: Photo News
Het nieuws over de slechte gezondheid van Apple-oprichter Steve Jobs heeft ook zijn Syrische vader bereikt. Abdulfattah John Jandali kwam pas enkele jaren geleden te weten dat Jobs zijn biologische zoon is, hij had hem nog voor de geboorte afgestaan voor adoptie.

'Nog een keer een kopje koffie drinken met mijn zoon zou me heel gelukkig maken', zegt Jandali. Toch weigert hij zelf het initiatief te nemen. 'Ook al ligt een van ons op het sterfbed, ik weiger hem op te bellen. Steve moet dat zelf doen. Mijn Syrische trots zegt me dat hij niet mag denken dat ik op zijn geld uit ben'.

Eerder deze week legde Steve Jobs vrijwillig zijn fuctie als CEO van Apple neer. Zijn gezondheidstoestand belet hem om het succesvolle computerbedrijf nog verder te leiden. Ondertussen doken ook foto's op van een graatmagere Jobs. Zijn vader beseft dat de tijd begint te dringen. 'Voor het te laat is, hoop ik nog iets te horen van hem'.

'Ik had de baby liever gehouden'

Jandali kwam pas enkele jaren geleden de identiteit van zijn zoon te weten. 'Ik zou liegen als ik zeg dat het me niet spijt dat ik zijn succesverhaal niet van dichtbij heb meegemaakt. 'Ik zou dat ook zeggen als hij niet de leider was van zo'n succesvol bedrijf'.

Toen Jandali's vriendin Joanne Simpson in 1955 zwanger werd, wilde hij trouwen met haar. Maar haar familie zou dat nooit hebben toegestaan omwille van zijn Syrische afkomst. 'Ik was heel erg verliefd op haar, maar haar vader was een tiran en verbood ons om te trouwen.' Zijn vriendin stelde voor om de baby af te staan voor adoptie. Ze leefden toen allebei in Wisconsin.

'Zonder me iets te vertellen vertrok Joanne naar San Francisco om de baby af te staan. Ze wilde de familie niet ten schande brengen en dacht dat dit het beste was voor iedereen.' Jandali had de baby liever gehouden maar respecteerde haar wens. 'Ik weet tot vandaag niet of Steve beseft dat het niet mijn keuze was'.

'Appel niet ver van de boom gevallen'

Tragisch genoeg stierf de vader van Joanne enkele maanden later, maar toen was het al te laat. Het koppel besloot toch nog te trouwen. Later kregen ze nog een dochter, Mona, de natuurlijke zus van Steve Jobs. Jandali nam zijn gezin mee naar Syrië, maar Joanne was daar ongelukkig en vertrok met Mona terug naar de Verenigde Staten.

De gelijkenissen tussen Steve Jobs en zijn vader zijn frappant. Niet alleen hun uiterlijk, ze dragen beiden hetzelfde kenmerkende brilletje en hebben dezelfde haarsnit. Jandali is eveneens een succesvol zakenman, hij runt een casino in Reno (Nevada). 'De appel is niet ver van de boom gevallen', lacht hij. Maar terwijl zijn 56-jarige zoon doodziek is, blaakt hij van gezondheid op zijn tachtigste. Jandali weigert ook met pensioen te gaan. Elke dag staat hij om 5 uur op, en hij werkt nog zes dagen per week.

Jandali feliciteert de adoptieouders van zijn zoon. 'Geef toe, ze hebben hem fantastisch opgevoed'. Zelf is hij nog twee keer hertrouwd, maar kinderen zijn er niet meer gevolgd. 'Ik heb gefaald bij de eerste twee, ik ben niet voortbestemd om een vader te zijn'.

Op zijn bureau ligt een iPhone en iPad. 'Ik kijk naar die dingen en kan niet geloven dat Steve ze heeft ontworpen'.


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in