Mannen vaker betrokken bij zware verkeersongevallen dan vrouwen
Foto: Koen Van Waesberghe
Hoe zwaarder een verkeersongeval, hoe vaker het slachtoffer van het mannelijke geslacht is. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie voor de periode 1995-2009.

In totaal vielen in die periode 16.465 dodelijke slachtoffers, 116.555 zwaargewonden en 748.645 lichtgewonden. Gemiddeld was één op de vier van de dodelijke slachtoffers een vrouw (25 procent) en drie op de vier een man (75 procent). Bij de zwaargewonden was 34 procent van het vrouwelijke en 66 procent van het mannelijke geslacht. Bij de slachtoffers met lichte letsels was 42 procent een vrouw en 58 procent een man. Hoe zwaarder het ongeval, hoe vaker het slachtoffer dus van het mannelijke geslacht is.

Het percentage vrouwen en mannen dat het leven laat in een verkeersongeval, verschilt per type weggebruiker. Relatief hoge percentages dodelijke vrouwelijke slachtoffers vallen te betreuren bij voetgangers (43 procent). Ook onder fietsers vallen iets meer vrouwelijke verkeersdoden dan voor alle vervoersmiddelen samen (29 tegenover 25 procent).

Uit de cijfers blijkt nog dat de verhouding vrouwelijke/mannelijke verkeersdoden onder de bestuurders van personenwagens heel erg stabiel is gebleven in de periode van 1995 tot 2009.