Libische overgangsregering wil Lockerbie-dader niet uitleveren
Al-Megrahi bij zijn thuiskomst in Libië in 2009 Foto: AP
Er waait een nieuwe wind door Libië, en dat is ook de buitenwereld niet ontgaan. Senators uit New York hebben de Libische overgangsregering verzocht Abdel-Baset al-Megrahi ter verantwoording te roepen voor zijn aandeel in de aanslag boven het Schotse Lockerbie. Maar de Amerikanen vangen bot: de overgangsraad is niet van plan om de man uit te leveren.

Bij de aanslag in 1988 op een Pan Am-vliegtuig lieten 270 mensen het leven. De onploffing vond boven het Schotse plaatsje Lockerbie plaats. Abdel-Baset al-Megrahi werd in Schotland veroordeeld voor zijn aandeel in de terreurdaad, maar mocht in 2009 de gevangenis verlaten, omdat hij door kanker nog maar kort te leven zou hebben. Sindsdien leeft hij weer als een vrij man in Libië en dat blijft zo: interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi heeft zondag laten verstaan dat Al-Megrahi niet wordt uitgeleverd omdat hij al berecht en veroordeeld is.

'Wij zullen geen enkele Libische staatsburger overdragen. Het was Kadhafi die Libische staatsburgers overdroeg', zegt Al-Alagi, doelend op de beslissing van de regering-Kadhafi om Al-Megrahi ter berechting aan een Schotse rechtbank uit te leveren. Toen Al-Megrahi in 2009 terugkeerde naar in Libië, werd hij als een held ingehaald en door Kadhafi ontvangen.

'Echt ziek'

Al-Megrahi is de enige persoon die voor de aanslag boven Lockerbie veroordeeld is. Zijn vrijlating leidde tot woede bij veel nabestaanden van de slachtoffers, die vermoedden dat het de Britse regering er vooral om te doen was de betrekkingen met het olierijke Libië te verbeteren.

Eind juli dook Al-Megrahi volgens de Libische staatstelevisie op bij een pro-Kadhafi-betoging. Een correspondent van de Amerikaanse zender CNN zegt dan weer dat de man echt zwaar ziek is. Hij zou 'comateus en bijna dood' zijn. CNN zegt dat hij door familie verzorgd wordt in zijn afgeschermde villa in een gegoede wijk in Tripoli.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in