'Leuven autovrij' is succes
Foto: cbl
De autoloze zondag in de Leuvense binnenstad kon rekenen op een ruime publieke belangstelling. Het is het derde jaar op rij dat dit initiatief wordt georganiseerd. Volgens de Leuvense milieuschepen Mohammed Ridouani (sp.a) was deze editie succesvoller dan tijdens vorige jaren.

Het is de derde jaar op rij dat de auto niet welkom was in de Leuvense binnenstad. Zowel milieuschepen Mohammed Ridouani (spa.a) als de Leuvense politiewoordvoerder Marc vranckx beschreven de sfeer in de stad als ‘gezellig druk’. Cijfers over de publieke opkomst zijn er echter niet.

‘Er liep duidelijk meer volk in de binnenstad rond dan vorig jaar. Dat had niet alleen te maken met het betere weer, maar ook met het feit dat er een 50-tal organisaties - dat zijn er meer dan vorig jaar - allerlei initiatieven op touw hadden gezet van fietsparcours voor de allerkleinsten tot fietstochten voor de groten. Ik evalueer het opzet dan ook zeer positief. Ik heb veel jonge gezinnen gezien, veel fietsers en veel mensen die interesse toonden voor infostands van verenigingen’, aldus de Leuvense milieuschepen.

Initiatief om bewust te maken

De autovrije zondag wordt georganiseerd om mensen te laten ervaren hoe het is te leven en rond te wandelen in een stad waar de auto niet meer heer en meester is. ‘We willen op die manier iedereen laten nadenken over de manier waarop we ons verplaatsen en aangeven dat dit ook anders kan. Daarbij proberen we de binnenstad tevens zo gezellig mogelijk te maken’, zegt Ridouani.

Voor de Leuvense milieuschepen is ‘Leuven autovrij’ duidelijk een blijver voor de toekomst. Dat geldt ook voor de datum. ‘Op die manier kunnen we de stad net voor de grote drukte van het nieuwe schooljaar wat luwte gunnen’, besloot de Leuvense schepen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in