Gilbert grijpt in Plouay naast eerste plaats World Tour
Foto: Photo News
De Sloveense kampioen Grega Bole heeft in Frankrijk de GP Ouest France Plouay gewonnen. De sprinter van Lampre-ISD pakte uit met een solo in de slotkilometer en hield net Simon Gerrans, Thomas Voeckler en Thor Hushovd achter zich. Philippe Gilbert gooide een bommetje op de laatste beklimming van de Ty Marrec, maar dat volstond niet om de rest te verschalken. De Belgische kampioen finishte niet in de top acht, zodat Cadel Evans leider blijft in de World Tour.

Acht renners trokken na 24 kilometer in de aanval. De Fransen Mikaël Cherel, Cyrille Gautier, Sebastien Duret en Guillaume Levarlet, de Italianen Marcello Pavarin en Mauro Finetto, de Australische kampioen Jack Bobridge en de Pool Michal Kwiatkowski verzamelden een maximale voorsprong van 10:40.

Vooral onder impuls van de ploeggenoten van Gilbert werd dat verschil op 50 kilometer van de finish teruggebracht tot 3:30. Terwijl de renners van Movistar en Lampre het sleurwerk in het peloton overnamen, reden vooraan Kwiatkowski en Finetto weg. Met nog één ronde van goed 19 kilometer te gaan hielden zij 1:40 over.

Kwiatkowski ging op één van de laatste hellingen alleen door, maar tijdens de laatste beklimming van de Ty Marrec moest ook hij buigen. Daar reageerde Gilbert op een uitval van Simon Gerrans, maar een tiental renners kreeg hij niet uit het wiel. Toen Gilbert zijn inspanning staakte, ging Björn Leukemans in het gezelschap van onder meer Jose Joaquin Rojas en Grega Bole door. De Sloveense kampioen ging solo in de slotkilometer en hield net stand tegen het sprintende peloton.
 


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in