De Ier Daniel Martin heeft de negende etappe van de Vuelta gewonnen. In een spectaculaire slotfase timede hij zijn eindsprint perfect. Van den Broeck verloor een twintigtal seconden. Mollema wordt leider.

Vier vluchters

De negende etappe van deze Vuelta kondigde zich vooraf aan als een sleutelrit voor de klassementsrenners. Na een aanloop van 165 kilometer, waarin enkel een bergje van derde categorie moest overwonnen worden, begonnen de renners aan de slotklim. Net als in de vorige ritten, kozen weer vier renners voor de vroege vlucht, al duurde het even voor Sebastian Lang, Pim Ligthart, Martijn Keizer en José Toribio elkaar gevonden hadden.

Het tempo voorin lag echter niet hoog genoeg naar de zin van Lang en Ligthart. Het tweetal liet hun medevluchters achter, en begon aan een schijnbaar hopeloze missie richting top van La Covatilla, een bijzonder lastige berg.

Katusha en Lampre

Leider Joaquin Rodriguez moest vandaag eigenlijk nog wat tijd pakken op de betere tijdrijders, wilde hij met een gerust gemoed aan de tijdrit van morgen kunnen beginnen. Zijn ploegmaats zetten zich samen met de Lampres van Scarponi alvast vol aan het werk om de vluchters terug te halen. Dat lukte ook op zo’n zes kilometer van de streep.

Martin wint, Mollema rood

Uiteindelijk bleek dat harde labeur voor niets geweest: niet de rasklimmers, maar de betere hardrijders van het peloton grepen de macht. Onder impuls van een beresterke Froome kon Wiggins een bres slaan met verschillende favorieten. Daniel Martin bleek uiteindelijk de snelste van een selecte kopgroep. Hij troefde nipt Bauke Mollema af, die wél nipt de leiderstrui overneemt. De Nederlander heeft in het klassement één seconde voorsprong op Joaquin Rodriguez. Onder meer Van den Broeck en Rodriguez verloren tijd, maar ook Scarponi kreeg een flinke klap.

De Belgen deden het iets minder goed dan de voorbije dagen. Jurgen Van den Broeck finishte als dertiende en verloor 19 sconden. Kevin Seeldraeyers bleef één plaatsje voor de Omega Pharma-Lotto-renner. 
 

 Top 10:

1. Martin
2. Mollema z.t.
3. Cobo 3"
4. Wiggins 4"
5. Froome 7"
6. Nibali 11"
7. Taaramae 12"
8. Menchov z.t.
9. Zubeldia z.t.
10. Kessiakoff z.t.
11. Poels 19"
12. Seeldrayers z.t.
13. Van den Broeck z.t.

 

Bekijk hier de volledige uitslag en alle klassmenten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in