De Libische kolonel Moammar Kadhafi wil met de rebellen in Libië onderhandelen over een overgangsregering. Dat heeft zijn woordvoerder Moussa Ibrahim zaterdag gezegd. Intussen boeken de rebellen, die van geen onderhandelingen willen weten, terreinwinst.

Volgens de opstandelingen is nu ook de oostelijke stad Bin Jawwad veroverd op de aanhangers van Kadhafi. De rebellen zouden daarenboven tot op 30 km van Sirte, de geboortestad van Kadhafi, genaderd zijn. Ze onderhandelen momenteel met de stamleiders van de streek over een vreedzame overgave van de stad, aldus verschillende bronnen.

Met de onvermijdelijke nederlaag in zicht, zou Kadhafi zich bereid tonen om te onderhandelen met de opstandelingen. Dat laat zijn woordvoerder Moussa Ibrahim verstaan. Volgens Ibrahim, die opmerkte dat hij en Kadhafi nog steeds in Libië zijn, moet Kadhafi's zoon Al-Saadi de onderhandelingen leiden.

De minister van Informatie voor de Nationale Overgangsraad, waarin de rebellen zich hebben verenigd, heeft het aanbod van Ibrahim afgewezen. 'Laat een ding duidelijk zijn. Wij erkennen de autoriteit van deze mensen niet en we zien hen als criminelen', aldus Mahmoud Shammam. 'We gaan ze zo snel mogelijk arresteren. Onderhandelingen zijn een dagdroom voor de restanten van deze dictatuur.'

Ras Lanuf kan meteen heropstarten

Intussen heeft het management van de olieraffinaderij van Ras Lanuf laten weten dat het complex de oorlog goed doorstaan heeft. Heropstarten kan meteen. 'Sinds februari liggen we stil. We zijn nu van plan om weer te herstarten. We zijn er klaar voor', aldus manager Nagib Burweiss. Ras Lanuf is met 220.000 vaten per dag de grootste raffinaderij van Libië.

Ook elders lijkt het normale leven stilaan weer op gang te komen. In de Libische hoofdstad Tripoli openden de eerste winkels zondag opnieuw hun deuren. De Tripolitanen kunnen zo weer enkele basisgoederen inslaan, maar kampen intussen wel nog steeds met een tekort aan water en met stroompannes. In de ziekenhuizen van de stad zijn te weinig medicijnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in