In de Noorse hoofdstad Oslo heeft de politie zaterdag een voormalige extreemrechtse sympathisant opgepakt nadat in zijn woning vorige week explosieven en vuurwapens werden gevonden.

Het nieuws werd door alle Noorse media opgepikt hoewel er volgens de eerste gegevens waarover de politie beschikt geen verband is met de extremist Anders Behring Breivik, die op 22 juli 77 mensen om het leven bracht.

Volgens de krant Verdens Gang (VG) beschikt "de politie over geen enkele informatie die de man aan Breivik zou linken, maar wilden de ordehandhavers na de recente aanslagen geen enkel risico nemen en daarom werden alle middelen ingeschakeld om de man zo snel mogelijk op te sporen."

Nadat de verdachte enkele bedreigingen had geuit, werd zijn woning in de buurt van Oslo dinsdag door de politie doorzocht. De man zelf kon uiteindelijk zaterdag in de hoofdstad worden ingerekend. Hij wordt nu vervolgd voor illegaal wapenbezit, het bezit van explosieven en het uiten van bedreigingen. Volgens zijn advocaat, Vidar Lind Iversen, erkent zijn cliënt het bezit van twee jachtgeweren.

De krant deelt tot slot mee dat de politie in 2001 bij de man twee pistolen, een kilogram springstoffen en twee politieuniformen had aangetroffen. Eind jaren negentig werd hij ook al eens veroordeeld voor het doorverkopen van automatische wapens aan extreemrechtse militanten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in