Broers Borlée naar halve finales 400m op WK atletiek
De broers Borlée. Foto: Photo News
Kevin en Jonathan Borlée hebben zich zondag op het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. Ze werden allebei tweede in hun reeks, wat ruimschoots volstond voor een ticket voor de halve finales. De vier snelsten van de vijf reeksen en de overige vier tijdsnelsten mochten een ronde verder.

Europees kampioen Kevin moest in de derde reeks aan de bak. Hij liep een sterke wedstrijd en finishte als tweede in 44.77, amper drie honderdsten boven zijn eigen persoonlijk record (44.74) en zes honderdsten trager dan het Belgisch record van broer Jonathan (44.71).

Kevin moest enkel de Amerikaan LaShawn Merritt laten voorgaan. Regerend wereld- en olympisch kampioen Merritt, die pas een maand opnieuw mag lopen na een dopingschorsing, liep 44.35, goed voor een beste wereldjaarprestatie.

Geamputeerd

Belgisch recordhouder Jonathan werd tweede in de vierde reeks. Hij liep 45.16, vier honderdsten trager dan Kirani James uit Grenada die de reeks won. James was tot voor de reeksen nog de snelste atleet dit jaar op de baanronde, met een tijd van 44.61.

De chrono van Kevin Borlée was de tweede van alle deelnemers uit de reeksen, die van Jonathan de zevende. Ook de Zuid-Afrikaan Oscar 'Blade Runner' Pistorius, die met protheses van koolstofvezel loopt, mag naar de halve finales. Hij liep 45.39 en is trouwens de eerste geamputeerde atleet die mee mag doen aan de wereldkampioenschappen voor atleten zonder handicap.

Niet in zelfde halve finale

Kevin werd ingedeeld in de eerste halve finale en loopt in baan drie. Hij moet het opnieuw opnemen tegen Merritt. Zijn broer Jonathan komt in de derde en laatste halve finale in actie en loopt ook al in baan drie. Tegenstand komt er onder meer van de Jamaicaan Jermaine Gonzales, Rondell Bartholomew uit Grenada en Oscar 'Blade Runner' Pistorius.

De halve finales worden maandag om 13 uur Belgische tijd gelopen. De finale staat een dag later gepland, om 14.45 uur Belgische tijd.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in