FOTOSPECIAL. Hasselt herdenkt drama op Pukkelpop
Chokri Mahassine en Hilde Claes Foto: Photo News
Op het Kolonel Dusartplein in Hasselt werd donderdagavond een serene herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de Pukkelpop-slachtoffers. 7.500 mensen zakten naar het plein af om het huldemoment bij te wonen. Vier Belgische groepen die normaal op het festival zouden staan, speelden een ingetogen akoestische set: The Rones, Amatorski, Krakow en Mauro Pawlowski van dEUS.

De stad had het plein aangekleed met witte vlaggen en de mensen kregen een witte roos. Iedereen kon ook steunbetuigingen neerschrijven op een 'Memory Wall', die later op de festivalweide zal worden geplaatst. Een team van psychologische hulpverleners was ter plaatse om bijstand te verlenen aan mensen die nog nood hadden aan een gesprek. 

In het publiek bevonden zich de vele vrijwillige medewerkers van het muziekfestival, maar ook jongeren die het drama hadden meegemaakt. Bij sommigen, die lichte letsels hadden opgelopen, waren de sporen nog te zien van het noodweer dat over Kiewit trok, en waarbij vijf doden vielen. 

Om 18.15 uur vroeg burgemeester Hilde Claes vanop het podium één minuut stilte. Het openbaar leven in Hasselt leek even stil te vallen. Na de stilte weerklonk applaus. Met deze bijeenkomst wilde de burgemeester ook eens dankjewel zeggen aan de vele orde-, veiligheids- en hulpdiensten die na het onweer in actie schoten.

Toen de burgemeester Chokri op het podium riep, klonk eveneens een oorverdovend applaus en gingen de witte rozen de lucht in. Over de slachtoffers zei Chokri: 'We gaan jullie nooit vergeten.' Na de optredens sloot Luk Janssen de bijeenkomst af met een gebalde vuist in de lucht en de woorden 'We will fight back'.