VIDEO: de beelden die u moet onthouden van Steve Jobs
Foto: YouTube
Steve Jobs zal in het geheugen gegrift blijven door zijn theatrale en mediagenieke 'keynotes' tijdens de grote productvoorstellingen van Apple. Heel erg vaak verscheen hij verder niet op de televisie. Maar als hij het deed, leverde het soms memorabele beelden op.

1984: Lancering van de Mac
Steve Jobs zag er nog niet uit als Steve Jobs, maar de show was er al helemaal. ‘Insanely great’ was de baseline voor het vierkante bakje dat de wereld zou veroveren onder de naam ‘Macintosh’. Een waarlijk historisch stukje videomateriaal dat in 2005, ter gelegenheid van de 21ste verjaardag van de Mac, werd gerecupereerd en gedigitaliseerd.


In het volgende filmpje horen we Jobs een snijdende analyse maken over een computermarkt die steeds meer gedomineerd wordt door IBM (dat in zee was gegaan met het toen ook nog piepjonge softwarebedrijfje Microsoft), met Apple als het enige alternatief. Hij toont een legendarische reclamespot voor de Macintosh, waarin de link gelegd met de roman ‘1984’ van George Orwell.

**

 

“Kijk, ik ben op de tv!”
De jonge steve Jobs maakt zich klaar voor zijn allereerste televisie-optreden. Hij is zichtbaar nerveus. Maar ook wel heel erg trots.


 


Broederlijk naast Bill
Het gebeurde maar heel zelden dat Steve Jobs en zijn grote rivaal Bill Gates van Microsoft naast elkaar op een podium te zien waren. Hier zien we ze tijdens een conferentie van All Things Digital in 2007, samen met de bekende tech-journalist Walt Mossberg. Ze worden er zowaar gedwongen om aardige dingen over elkaar te zeggen.Al ging het er niet de hele tijd zo aardig aan toe.


 

1997: Bill wordt aandeelhouder
Niet dat beide computerbonzen elkaar niet goed kenden. Meer nog: tien jaar eerder, in 1997, kondigde Jobs in Boston zelfs een partnership aan met Microsoft, tot grote consternatie van zijn publiek (27’00’’).


iFoutje
Nog een zeldzaamheid: een productdemonstratie die niet verloopt zoals gepland. De publieke shows van Jobs werden nochtans altijd minutieus voorbereid, net als een theaterstuk. De medewerkers die voor de fouten verantwoordelijk waren, hebben het achteraf wellicht mogen horen. Want Steve Jobs stond niet bepaald te boek als een gemakkelijke baas.

 

Jobs over het merk Apple
Voor de marketeers onder ons: Steve Jobs praat over het merk Apple en waar het echt voor moet staan.2005: Steve Jobs over zichzelf
En dan nog een absolute zeldzaamheid: Steve Jobs houdt een openhartige speech over zichzelf, zijn levensdoelen, het leven en de dood. Een memorabele toespraak die hij heeft voorbehouden aan de afstuderende studenten van Stanford, in 2005. De volledige tekst van Jobs’ toespraak toespraak kan je hier lezen.