Bolt: 'Ik wil een legende worden'
Foto: AFP
Usain Bolt is klaar om zijn kunstje van het WK twee jaar geleden in Zuid-Korea nog eens over te doen. De drievoudige olympische en wereldkampioen won in Berlijn goud op de 100 en de 200 meter en met de Jamaicaanse aflossingsploeg op de 4x100 meter.

Eerste halte in zijn queeste naar een nieuwe 'treble' in Daegu wordt de 100 meter. Na de forfaits van Tyson Gay en Asafa Powell is de wereldrecordhouder zo mogelijk nog groter favoriet.

'Ik wil als één van de beste atleten aller tijden de geschiedenisboeken ingaan. Daarvoor moet ik de grote wedstrijden winnen, en veel groter als een wereldkampioenschap kunnen ze niet zijn', vertelde Bolt donderdag op een druk bijgewoonde persconferentie in Daegu. 'Ik wil gewoon die piste op, goud winnen en Jamaica bovenaan in de medaillestand brengen.'

Voor het WK in Berlijn had Bolt op dezelfde nummers al drie keer goud gepakt op de Spelen in Peking, in 2008. 'Mijn titels verdedigen is heel belangrijk voor me, wil ik een legende worden. Ik heb al tweemaal bewezen dat ik het kan en ben klaar', was de 25-jarige Jamaicaan zelfzeker voor een legertje van zowat 400 journalisten.

Met de druk heeft hij intussen goed leren omgaan. 'Voor mij is dat geen probleem, het is al vier jaar zo'. Bolt is fysiek naar eigen zeggen 100 procent en kan dus topfit beginnen in de reeksen, die zaterdag worden gelopen. De halve finales en de finale van de 100 meter volgen zondag.