De euforie die maandag onder de Libische rebellen en in de rest van de wereld heerste, maakte maandagnacht al plaats voor ontnuchtering. Seif al-Islam, zoon van Kadhafi, blijkt nog op vrije voeten te zijn. Maandag had het Internationaal Strafhof nog bevestigd dat hij opgepakt was.

'We controleren Tripoli. Iedereen kan gerust zijn, alles gaat goed in Tripoli', zo kwam Seif al-Islam met groot vertoon vertellen aan journalisten in het Rixos Hotel in de Libische hoofdstad. 'Hebt u gezien hoe het Libische volk opgestaan is om de rebellen te bestrijden?', zo vroeg hij.

Kadhafi's zoon verscheen in een grote witte gepantserde wagen, met een grote groep aanhangers rond hem. Hij nam journalisten mee voor een ritje door de straten van Tripoli tot in het hoofdkwartier van zijn vader.

Eerder op de dag hadden enkele Kadhafi-getrouwe aanhangers al een select groepje journalisten meegeloodst naar het hoofdkwartier van Kadhafi voor een ontmoeting met Seif al-Islam. Nadien ging de zoon van de dictator dus zelf nog op stap.

'We zijn hier. Dit is ons land. Dit zijn onze mensen en we wonen hier en sterven hier', zei Seif al-Islam. 'En we zullen winnen omdat het volk achter ons staat. Dat is waarom we zullen winnen. Kijk naar ze, kijk naar ze, op straat, overal!'

Gevraagd of zijn vader veilig en in goede gezondheid was, zei Seif al-Islam: 'Natuurlijk'. Volgens de zoon zou hij nog steeds in Tripoli zijn.

Domper op feestvreugde

Maandag nog had procureur Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag beweerd dat Seif al-Islam door de rebellen gevangen was: 'Ik heb vertrouwelijke informatie ontvangen waaruit blijkt dat hij is gearresteerd', verklaarde Moreno-Ocampo aan het Franse persagentschap AFP.

Volgens de rebellen hadden geïnfiltreerde agenten van Kadhafi klaarblijkelijk het gerucht verspreid dat Seif al-Islam gearresteerd was. De rebellen zijn naar eigen zeggen in de fout gegaan door het bericht over de arrestatie te verspreiden zonder in eigen rangen een bewijs te vragen.

Een woordvoerder van de Libische oppositie heeft inmiddels bevestigd dat ook Mohammed Kadhafi, een andere zoon van de kolonel, ontsnapt is. Hij was maandag onder huisarrest geplaatst.

Het nieuws dat de zonen van Kadhafi nog vrij rondlopen, is een zware domper op de feestvreugde bij de rebellen. Maandag klonk het overal alsof de zege op Kadhafi zo goed als binnen was. Dinsdag heerst er grote twijfel en onrust.