Peeters op de curlingmat in Zuid-Afrika
Kris Peeters liet zich verleiden tot een spelletje curling Foto: BELGA
Op zijn missie in Zuid-Afrika was Vlaams minister-president Kris Peeters maandag aanwezig bij de ondertekening van een samenwerking tussen de Vlaamse en Zuid-Afrikaanse bedrijven Debomat en Matco. De twee tekenden een overeenkomst voor de import in Afrika van een variant op de wintersport curling. Peeters liet zich ook verleiden tot een spelletje.

De infrastructuur van de nieuwe sport wordt geproduceerd door Debomat uit Temse. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van tapijten met opdruk, zoals deurmatten met een tekst ("Welkom") of tekening. Het familiebedrijf met zeven werknemers en een omzet van anderhalf miljoen euro ontwikkelde een opdrukprocédé dat bestand is tegen veelvuldig gebruik.

Het idee om een ‘tapijtversie’ van curling - een ijssport die bekendheid kreeg door de Olympische winterspelen - kwam van een Zweeds bedrijf dat er niet in slaagde om de noodzakelijke markeringen op het tapijt duurzaam aan te brengen. Daarom werd er aangeklopt bij Debomat.

Debomat ontwikkelde een nieuwe machine om dergelijke tapijten te vervaardigen, aldus ceo Tom De Bondt. Overleven in de textielsector betekent volgens hem non-stop innoveren.

Debomat gaat nu samenwerken met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Matco, specialist in de import van speciale matten en tapijten, voornamelijk rechtstreeks van de producent. Beide bedrijven deden eerder al zaken. De curlingmatten echter trokken beide bedrijven over de streep om nu een joint venture op te richten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in