Rechtszaak tegen Strauss-Kahn lijkt van de baan
Foto: EPA
Het vroegere hoofd van het Internationaal Muntfonds Dominique Strauss-Kahn, moet wellicht niet voor de strafrechter verschijnen wegens seksueel geweld op een kamermeisje in een hotel in Manhattan. Ondertussen vraagt de advocaat van het kamermeisje de verwijdering van de openbare aanklager.

Volgens meester Kenneth Thompson laat de magistraat de aanklachten tegen DSK vallen.
Strauss-Kahn moet dinsdag weer voor de rechtbank verschijnen. Daar zou rechter Michael Obus tegemoetkomen aan het verzoek van openbare aanklager Cyrus Vance van Manhattan om Strauss-Kahn buiten vervolging te stellen.

De vrouw die Strauss-Kahn beticht van aanranding sprak maandag samen met haar advocaat met de aanklagers in New York. De verwachting was al dat de aanklagers de aanklachten tegen Strauss-Kahn deels of geheel zouden laten varen.

Getuigenis kamermeisje inconsistent

In juni werd al bekend dat het OM twijfelde aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje Nafissatou Diallo. De getuigenis van de vrouw zou inconsistent zijn. Daarnaast zou ze gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland Guinee.

De Fransman Strauss-Kahn werd in mei gearresteerd in New York nadat Diallo hem ervan beschuldigde dat hij haar had aangerand. Naar aanleiding van het incident nam Strauss-Kahn ontslag bij het Internationaal Monetair Fonds.

Advocaat kamermeisje wil ontslag openbare aanklager

In een door hem neergelegde motie heeft meester Kenneth Thompson nieuwe details aan het licht gebracht over de ‘slechte’ manier waarop procureur Cyrus Vance van Manhattan de zaak van zijn cliënte heeft aangepakt. Dat schrijft de New York Times.

Zo zou de magistraat ongevoelig tegen de vrouw zijn geweest en heeft hij op ongepaste wijze haar geloofwaardigheid gesaboteerd. Volgens de advocaat zou de magistraat nooit een zaak willen voeren hebben tegen de Fransman.

Meester Thompson legde de motie neer, enkele uren voor zijn cliënte zicht moest aandienen bij de procureur. De vrouw bood zich met haar raadsman effectief aan om 21.00 uur Belgische tijd, en was enkele minuten later weer buiten.

Een woordvoerder van aanklager Cyrus Vance liet verstaan ‘in dit stadium geen commentaar te geven’.

Burgerlijke procedure tegen DSK

Dat de strafrechterlijke procedure tegen Strauss-Kahn van de baan lijkt, betekent niet dat de voormalige IMF-topman volledig uit de wind is. Het kamermeisje, Nafissatou Diallo, heeft immers ook een burgerlijke procedure tegen hem ingespannen.

In die aanklacht staat dat ‘Strauss-Kahn mevrouw Diallo opzettelijk, brutaal en gewelddadig seksueel misbruikte en haar vernederde'. Volgens de advocaten van DSK is het kamermeisje alleen maar uit op geld.

En ook in Frankrijk doet de zaak rond Tristane Banon, de journaliste die DSK beschuldigt van verkrachting, nog steeds het nodige stof opwaaien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in