Maandag vochten de rebellen in de Libische hoofdstad met de laatste Kadhafi-aanhangers om de controle over Tripoli te verwerven. Een overzicht:

20.25 uur Televisiezender Al-Arabiya bericht dat de rebellen de controle hebben verworven over de luchthaven van Tripoli. Dat meldde een woordvoerder aan de zender.

20.20 uur Een rebellenleider bericht dat de opstandelingen overal in Tripoli positie hebben ingenomen. 'Kadhafi-getrouwen bieden nog steeds weerstand en hun scherpschutters maken nog veel slachtoffers onder de rebellen', aldus de bevelvoerder.

20.00 uur 'Twee lichamen, waarvan een dat van een zoon van Kadhafi zou zijn en het andere dat van Abdallah Senoussi, het hoofd van de Libische inlichtingendienst, werden gevonden.' Dat bericht Al Jazeera.

19.45 uur Al Jazeera meldt dat Mohammed Kadhafi, een van de zonen van Kadhafi, is ontsnapt na eeder onder huisarrest te zijn geplaatst. Volgens de Arabische nieuwszender kreeg hij daarbij hulp van troepen Kadhafi-getrouwen. De zoon had zich zondagavond laat overgegeven.

18.51 uur CNN-reporter twittert vanuit het hotel Rixos in Tripoli: 'Alle elektriciteit ligt plat, het eten en water geraken op. Zit in Rixos in het duister terwijl de kogels buiten rondvliegen...Felle strijd op weg nabij de residentie van Kadhafi. Enorme explosies, zwaar mitrailleurvuur. Rixos geraakt door verdwaalde kogels.'

18.35 uur De Kadhafigetrouwe televisiezender al-Urubah heeft de arrestatie van Saif al-Kadhafi ontkend, zo bericht de BBC.

18.30 uur 'De bescherming van de burgerbevolking is niet zomaar gedaan', zei minister van Defensie De Crem op Radio 1. We komen in een overgangsfase, een fase van spanningen ook. Bovendien is de vrees voor represailles niet ondenkbeeldig, zegt De Crem. De Belgische F16's worden dus niet onmiddellijk teruggetrokken. 'We blijven voorlopig actief binnen het kader van de VN-resoluties', aldus nog De Crem.

18.18 uur Vanuit de residentie van Kadhafi stijgt er rook op, terwijl beide kampen blijven vechten voor de controle over de hoofdstad. Dat meldt BBC-correspondent Matthew Price die ter plaatse is.

18.03 uur De voormalige minister van Olie zegt dat het achttien maanden kan duren voor Libië zijn olieproductie weer op het niveau van voor de opstand krijgt.

17.45 uur De Keniaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Onyonka zegt aan de BBC dat Kadhafi zal gemist worden in Afrika. 'Kenianen hebben kolonel Kadhafi gezien als iemand die veel goede dingen heeft gedaan. Hij speelde een grote rol in de strijd tegen de apartheid en het kolonialisme.'

17.35 uur De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, roept de troepen van Kadhafi op om de gevechten onmiddellijk te staken en plaats te maken voor een machtsoverdracht in Libië. De VN is klaar om het Libische volk bij te staan in de wederopbouw, zegt hij.

17.25 uur De VS gelooft dat Kadhafi nog altijd in Libië is, zegt een woordvoerder van het Pentagon. Hij zegt ook dat de VS niet van plan is om grondtroepen naar Libië te sturen om een internationale vredesmissie te ondersteunen na de val van Kadhafi.

17.19 uur ‘Ik ben geen vrijheidsstrijder, maar ik probeer hen zo veel mogelijk te helpen’, citeert de BBC een inwoner van Tripoli. ‘We zetten ons schrap voor een nieuwe nacht met hevige straatgevechten.’

17.05 uur De rebellen hebben volgens Al Arabiya opnieuw een zoon van Kadhafi, Saadi, gearresteerd. Die was jarenlang de kapitein van het Libische nationale voetbalteam.

16.57 uur De televisie van de Libische rebellen meldt dat Masud Abd-al-Hafiz, een familielid van Kadhafi, is gearresteerd.

16.37 uur Gevechten in Sidi Khalifa in het centrum van Tripoli tussen de rebellen en troepen onder leiding van een van Kadhafi's zonen, twittert Al Arabiya.

16.30 uur De televisiezender Al Arabiya meldt dat er zware gevechten aan de gang zijn tussen de rebellen en de regeringstroepen nabij de Tunesische grens.

16.24 uur Egypte heeft de Nationale Overgangsraad van Libië officieel erkend. In enkele landen, waaronder Algerije, hijsen de Libische ambassades de vlag van de rebellen.

16.07 uur Verschillende bronnen melden dat de Libische staatstelevisie uit de ether is. Volgens persagentschap Reuters controleren de rebellen het hoofdkwartier van de televisie.

16.01 uur De regering van Zimbabwe ontkent de mediaberichten dat Kadhafi asiel zal zoeken in het land. 'Het zijn allemaal leugens', klinkt het.

15.45 uur De Arabische Liga heeft verklaard 'volledig solidair' te zijn met de Libische rebellen. De secretaris-generaal van de Liga hoopt dat de Overgangsraad erin slaagt een nieuw tijdperk in te luiden voor Libië met behoud van de soevereiniteit en onafhankelijkheid.

15.41 uur De Afrikaanse Unie houdt later vandaag een spoedvergadering over de situatie in Libië. 'De belangrijkste doelstelling is om met alle partijen een vreedzame oplossing te zoeken', zegt een woordvoerder.

15.30 uur De rebellen hebben het gebouw van de Libische staatstelevisie ingenomen. Dat zeggen medewerkers van de zender aan het Duitse persbureau DPA. Volgens Tripoli werd de uitzending na een onderbreking hervat vanuit een studio in Kadhafi's geboortestad Sirte.

15.21 uur Een gezant van de Libische rebellen heeft in Parijs gezegd dat Kadhafi's zoon Saif al-Islam mogelijk in Libië zal berecht worden en niet aan het Internationaal Strafhof wordt uitgeleverd. 'Alles is mogelijk', zegt hij. 'Het is aan de Nationale Overgangsraad om te beslissen.'

15.08 uur Kadhafi zal een eerlijk proces krijgen, gaat Jalil voort. 'Maar ik heb geen idee hoe hij zichzelf zal verdedigen tegen de misdaden die hij tegen het Libische volk en de wereld heeft begaan', klinkt het. 'Het echte moment van de overwinning is wanneer Kadhafi is gevangengenomen,' besluit hij.

15.02 uur Jalil zegt ook dat de rebellen niet de volledige controle hebben. 'Bab al-Aziziya en de omliggende gebieden staan nog altijd niet onder onze controle', zegt hij. 'We weten niet of Kadhafi daar is, of dat hij binnen of buiten Libië is.'

14.48 uur Abdel Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgansraad, zegt op een persconferentie dat de rebellen hun wapens zullen neerleggen zodra het conflict voorbij is. Hij roept op tot de bescherming van de rechten en veiligheid van burgers, en ook voor vergiffenis en eerlijke processen. Daarnaast bedankt hij de internationale gemeenschap die de revolutie heeft gesteund.

14.37 uur De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt dat zijn regering de Libische rebellen steunt, die bijna democratie hebben bereikt. Hij dringt erop aan dat Kadhafi zich overgeeft.

14.23 uur Een van Kadhafi's zonen, Mutassim, is in het hoofdkwartier Bab al-Azizia, meldt Al Jazeera.

14.14 uur De rebellen trekken in pick-ups, auto's en vrachtwagens massaal naar het centrum van Tripoli vanuit het westen, zegt een reporter van AFP. In enkele minuten reden een veertigtal voertuigen hem voorbij. Ze reden richting het Groene Plein, dat de rebellen hebben omgedoopt tot het 'Martelarenplein'.

14.07 uur De Libische premier Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi en het hoofd van de Libische Televisie Unie zijn volgens de televisiezender Al Jazeera op het Tunesische eiland Djerba. Het bericht is niet bevestigd.

13.59 uur De Internationale Organisatie voor Migratie deelt mee dat het een schip van Benghazi naar Tripoli heeft gestuurd om buitenlanders te evacueren. Het zou morgen aankomen, zegt een woordvoerder.

13.53 uur De leider van de Nationale Overgangsraad bevestigt volgens de televisiezender Al Arabia dat niemand weet waar Kadhafi is.

13.50 uur De Franse president Nicolas Sarkozy veroordeelt Kadhafi's oproepen om weerstand te bieden aan de rebellen en roept op tot een 'sfeer van verzoening'.

13.46 uur 'Vanmorgen hoorden we veel schoten', getuigt een inwoner van Tripoli. 'Mensen blijven binnen, niemand vertrekt of gaat binnen. Mensen beveiligen hun straten...er zijn veel sluipschutters op de daken.'

13.36 uur Amerikaanse functionarissen hebben vernomen dat de rebellen de staatstelevisie in handen hebben, zegt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jeffrey Feltman. Hij zegt ook dat VS-functionarissen niet weten waar Kadhafi is.

13.18 uur De Franse president Nicolas Sarkozy zal vandaag met de leiding van de Libische Overgangsraad praten, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.

13.07 uur De rebellen hebben checkpoints opgezet rond Tripoli en controleren voertuigen, meldt BBC.

13.01 uur De Moslimbroeders in Jordanië hebben de 'val' van Kadhafi verwelkomd en noemen de Libische leider een tiran. 'De Moslimbroederschap feliciteert Arabische- en moslimlanden voor de val van de tiran van Libië', verklaart leider Hammam Said op de website van de groep.

12.53 uur De Europese Unie gaat de sancties tegen Libië voorlopig niet opheffen, maar ze kan dat snel doen als het nodig is. Dat zegt een woordvoerder van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid.

12.46 uur Hackers hebben de de website van de Libische internetdomeinregistratie gekraakt, zegt computerbeveilingsbedrijf Sophos. Op de site is momenteel de vlag van de rebellen te zien met de woorden 'bye bye Gaddafi'.

12.36 uur Aan het Rixos Hotel, nabij het hoofdkwartier van Kadhafi, zijn hevige gevechten aan de gang. 'De troepen van Kadhafi gebruiken tanks aan de haven en de Al Sarine-straat nabij het hoofdkwartier Bab al-Aziziyah', zegt een rebel in Tripoli.

12.24 uur In een persconferentie zegt de Britse premier David Cameron dat de Libische leider Kadhafi de gevechten moet staken, zonder voorwaarden. Hij roept de rebellen ook op om de mensenrechten te respecteren en geen wraakacties te houden. Daarnaast zal Groot-Brittannië de bevroren tegoeden van Libië vrijgeven.

12.16 uur De rebellen zeggen dat de regeringstroepen in het hoofdkwartier van de Libische leider weerstand blijven bieden. Een inwoner van Tripoli vertelt de BBC dat rebellen 'inbreken in huizen van mensen en alles stelen'. 'Dit zal een ramp zijn voor Libië en de Navo, zegt hij.

12.07 uur China wil een actieve rol spelen bij de wederopbouw van Libië, laat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Op de website van het ministerie stond dat China kennis heeft genomen van de 'recente veranderingen in de situatie in Libië' en 'de keuze van het Libische volk' respecteert'.

12.05 uur Er zijn nog altijd troepen en sluipschutters van Kadhafi in de buurt van het Rixos Hotel, twittert een Reuters-correspondente.

11.59 uur Khamis, de zoon van de Libische leider Kadhafi, leidt troepen naar het centrum van Tripoli, meldt de televisiezender Al Arabiya op basis van berichten van de rebellen.

11.51 uur De Navo deelt mee dat het haar gevechtsvliegtuigen zal blijven uitsturen tot alle regeringstroepen zich overgeven of naar hun kazernes terugkeren. Kadhafi moet direct aftreden om levens te sparen en een vreedzame transitie mogelijk te maken, aldus de NAVO.

11.44 uur De Libische staatstelevisie zou de huidige opmars van de rebellen in Tripoli negeren. In de plaats zendt ze een programma over hartziekten uit.

11.38 uur De geruchten dat het regime van Kadhafi met de Zuid-Afrikaanse regering onderhandelt om de Libische leider te helpen het land te ontvluchten, houden aan. Mogelijke bestemmingen zouden Angola en Zimbabwe zijn.

11.33 uur Onbevestigde berichten uit de buitenwijk Tajoura zeggen dat troepen van Kadhafi over hun overgave onderhandelen.

11.27 uur Een colonne van honderden rebellen en pick-uptrucks met raketlanceerders is door Tripoli op weg naar het centrale Groene Plein, zegt een reporter van Reuters.

11.20 uur Het Internationaal Strafhof zoekt de overdracht van Saif al Islam Kadhafi om hem te berechten voor misdaden tegen de mensheid, zegt een woordvoerder van het Strafhof. Er komen gesprekken met de Libische Overgangsraad over een overdracht, klinkt het.

11.07 uur Mustafa Abdul Jalil, het hoofd van de Libische Overgangsraad, roept de rebellen in een tv-toespraak op om niet tot wraakacties over te gaan.

10.59 uur Enkele kranten uit het Midden-Oosten schrijven over het post-Kadhafi-tijdperk. De Saudi-Arabische krant Al-Jazirah besluit dat het Libische volk in enkele dagen of uren Kadhafi kwijt zal zijn. Ook de Jordaanse krant al-Dustur zegt dat Libië binnenkort van Kadhafi's 'krankzinnigheid en hallucinaties' is verlost.

10.46 uur De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zegt dat niet meer dan 10 tot 15 procent van Tripoli in handen is van Kadhafi's troepen, bericht het nieuwsagentschap Reuters. Hij zegt ook dat de arrestatie van de zonen van Kadhafi beslissend was.

10.30 uur Libische tanks hebben vanmorgen het centrum van Tripoli onder vuur genomen nadat de rebellen tot in het hart van de stad waren doorgedrongen. Ze deden dat vanuit het militaire complex van Bab al-Aziziya, het laatste bastion van Kadhafi in het zuiden van de stad.

10.26 uur Zuid-Afrika ontkent dat het asiel wil verlenen aan de Libische leider Kadhafi. Het land ontkent ook de berichten als zou het een vliegtuig naar Libië gezonden hebben om Kadhafi op te pikken.

9.41 uur De Britse premier David Cameron heeft de Libische leider Kadhafi opnieuw opgeroepen om af te treden. 'Zoals we de toestand in Tripoli nu aanschouwen, is het duidelijk dat het einde van Kadhafi nabij is', aldus Cameron.

9.26 uur De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft zondag de luchtaanvallen van de NAVO op Libië scherp veroordeeld. Volgens hem is het doel controle over de olie van het land te krijgen. Chavez is een trouwe aanhanger van de Libische leider Moammar Kadhafi.

8.20 uur Minister van Defensie Pieter De Crem bevestigt dat de Belgische F16's ook de laatste 72 uur operaties hebben uitgevoerd. Of de Belgen ook bommen hebben gelost, weet de minister niet.

7.52 uur De Amerikaanse president Barack Obama zei zondag dat de Libische kolonel onder ogen moet zien dat zijn tijdperk over is en dat hij zijn macht moet afstaan om nog meer doden te vermijden.

7.25 uur De verovering van Tripoli door de Libische rebellen lijkt zondagnacht een feit. Ze controleren tal van strategische punten, behalve Kadhafi's paleis, en hebben het Groene Plein bereikt, een centraal plein in Tripoli dat symbolisch belang heeft omdat er in februari de eerste protesten tegen het regime van Kadhafi uitbraken.

6.26 uur Alle berichten uit de Libische hoofdstad Tripoli wijzen erop dat de meer dan veertig jaar oude dictatuur van kolonel Kadhafi zijn laatste uren beleeft. Kadhafi's zoon Saif al-Islam werd gearresteerd, zo heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag bevestigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in