De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 14,3 miljard euro staatsobligaties gekocht in het kader van het Securities Market Programme (SMP). De aankopen dienen om de rente op de obligaties van de perifere eurolanden te drukken. De week ervoor gaf de ECB 22 miljard uit aan deze aankopen. In totaal is er sinds de start van het programma al 110,5 miljard aan uitgegeven.

De ECB detailleert niet aan welke obligaties het geld wordt gespendeerd, maar algemeen wordt ervan uit gegaan dat het vooral Italiaans en Spaans papier was. Door de aankopen is de spread met de Duitse rente voor deze landen gedaald van bijna 400 basispunten tot ongeveer 280 basispunten. Ook in andere landen, zoals België, daalde de rente.

Het bedrag van 14,3 miljard euro kwam ongeveer overeen met de verwachtingen van 17 analisten die door Reuters waren ondervraagd. Maar hun verwachtingen liepen wel uiteen van 5 tot 40 miljard euro. De analisten denken dat de ECB mikt op een Italiaanse en Spaanse rente die lager is dan 5 procent. De rentes van deze twee landen zitten net onder dat niveau.

Analist Paolo Pizzoli van ING Bank denkt dat de aankopen nog wel even zullen voortduren. 'Het voortdurende debat over de euro-obligaties en de groeiende angsten voor negatieve verrassingen op het gebied van economische groei kunnen het begrotingsbeleid in de Eurozone bemoeilijken en vergroten dus de druk op de ECB'.