De Belgische F16's worden niet onmiddellijk teruggetrokken uit Libië. Dat zei minister van Defensie De Crem (CD&V) maandag op Radio 1. De bevoegde commissies van Kamer en Senaat komen donderdag bijeen om de toestand in Libië te bespreken.

'De bescherming van de burgerbevolking is niet zomaar gedaan', stelt Pieter De Crem maandag. 'We komen in een overgangsfase, een fase van spanningen ook. Bovendien is de vrees voor represailles niet ondenkbeeldig.'

De Belgische F16's worden dus niet onmiddellijk teruggetrokken. 'We blijven voorlopig actief binnen het kader van de VN-resoluties', bevestigt De Crem.

Senaat- en Kamercommissies donderdag bijeen

Donderdagmiddag komt de bijzondere senaatscommissie samen die de militaire operaties in het buitenland opvolgt. Die vergadert zoals steeds achter gesloten deuren. Om 14.15 uur houden de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie van Kamer en Senaat een gezamenlijke vergadering.

Nu de rebellen in Libië op het punt staan om het regime van kolonel Kadhafi omver te werpen, vragen verschillende partijen dat het parlement hierover samenkomt. Ons land is immers via deelname aan de NAVO-operatie in Libië betrokken bij de ontwikkelingen daar.

Engagement

Gwendolyn Rutten deed in naam van Open VLD de oproep om samen te komen, Groen! deed hetzelfde bij monde van Wouter De Vriendt. 

'De problemen zullen nu niet verdwijnen als sneeuw voor de zon', zegt Rutten. 'Is er een VN-macht nodig? Wat met het NAVO-engagement? Is er nood aan een nieuwe VN-resolutie?' Om daar een zicht op te krijgen, zegt Rutten, 'wil ik eerst heel grondig geïnformeerd worden'. Ze wijst er wel op dat de verantwoordelijkheid om de Libische burgers te beschermen nu niet wegvalt.

Haar Groen!-collega Wouter De Vriendt wil dat de regering in het parlement verklaart dat haar politieke en civiele engagement in Libië even groot is 'als de bereidheid om F-16's te sturen'.

Hoe het engagement van de internationale gemeenschap er concreet moet gaan uitzien, hangt af van de evolutie in de komende uren en dagen, zegt De Vriendt. 'Maar we moeten eerst alles op alles zetten om er voor te zorgen dat er geen definitieve breuk komt in de Libische samenleving. Daarna zullen we zien wat mogelijk is.'
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in