Vrouwen verkiezen liefde boven wetenschap
Foto: shutterstock
Wetenschap, technologie en wiskunde niets voor vrouwen? Niet zolang ze met hun hoofd bij een man zitten, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Kiezen meisjes niet voor wetenschap omwille van het cliché dat verstandige vrouwen geen mannen aantrekken?  Een onderzoek van professor psychologie Lora Park, verbonden aan de Universiteit van Buffalo, lijkt aan te tonen dat deze theorie nog niet zo achterhaald is. Park en haar collega's lieten een groep studenten denken aan een leuke date door hen romantische foto's te tonen terwijl ze 'toevallig' konden meeluisteren naar een assistente die  haar collega vertelde over een geslaagde date.

Daarna moesten de studenten kiezen welke vakken ze dat jaar wilden volgen. De vrouwelijke studenten die met hun hoofd bij de romantische date zaten, bleken minder geneigd te kiezen voor wetenschappelijke richtingen. Ze kozen voor meer 'vrouwelijke' richtingen zoals het leren van een vreemde taal. Bij mannen had de romantische stemming geen enkele invloed op hun keuzes.

Minder huiswerk

Voor een ander experiment hielden 54 vrouwelijke studenten wiskunde een dagboek bij over hun liefdesleven en hun academische verwezenlijkingen. Al deze vrouwen bleken geïnteresseerd in een wetenschappelijke carrière, maar besteedden minder tijd aan hun studies en huiswerk wanneer ze met hun liefdesleven bezig waren.

'Eens het doel om romantisch aantrekkelijk bevonden te worden geactiveerd is, tonen vrouwen minder interesse in wiskunde en wetenschap. Een mogelijke reden is dat een doel bereiken in een mannelijk domein in strijd is met het bereiken van het romantisch ideaal dat aan de tradionele patronen voldoet', aldus Park.