Nationale Overgangsraad: 'Kadhafi levend vangen'
Mahmoud Nakouh Foto: AP
De Nationale Overgangsraad, het beleidsorgaan dat de Libische rebellen vertegenwoordigt, wil kolonel Moammar Kadhafi levend vangen. Dat heeft voorzitter Moestafa Abdoel Jalil benadrukt op een persconferentie in de 'rebellenstad' Benghazi.

'Het tijdperk Moammar Kadhafi is voorbij', zei Jalil. Maar de voorzitter waarschuwde meteen ook dat 'de Libiërs moeten inzien dat er hen uitdagingen en verantwoordelijkheden te wachten te staan'.

Vanuit alle hoeken van de wereld wordt maandag druk gezet op de Overgangsraad om het roer in handen te nemen en de rechten van de burgers te vrijwaren. Jalil beloofde te zullen ijveren om de principes te laten gelden waarop de revolutie is gebaseerd: 'vrijheid, gelijkheid, gerechtigheid, democratie en transparantie binnen een gematigd islamitisch kader'.

Jalil zei ook dat de rebellen Kadhafi voor de rechter willen brengen. 'Wij hopen Kadhafi levend gevangen te nemen', zo zei hij. De revolutie is gewonnen eenmaal Kadhafi is opgepakt. 'De wereld zal getuige kunnen zijn van het proces tegen de dictator', klink het. 

Waar Kadhafi momenteel is, kon ook Jalil niet zeggen. 'Hoofdkwartier Bab al-Aziziya en de omliggende gebieden staan nog altijd niet onder onze controle', zegt hij. 'We weten niet of Kadhafi daar is, of dat hij binnen of buiten Libië is.'

Verhuis naar Tripoli

Jalil hield zijn persconferentie in Benghazi, de stad die de voorbije maanden als rebellenbolwerk gold. Mahmoud Nakouh, de zaakgelastigde van de Overgangsraad in Groot-Brittannië, had eerder op de dag aangekondigd dat de raad een snelle verhuis van Benghazi naar Tripoli plant. 

De Overgangsraad is al door vele landen erkend. Hij werd in Londen ondergebracht in de Libische ambassade, nadat de diplomaten van Kadhafi waren uitgewezen.

Nakouh dankte de Britse regering voor haar steun in de strijd tegen Kadhafi. De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en het nieuwe Libië zullen uitstekend blijven, beloofde hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in