Assad kondigt vrije verkiezingen aan
Foto: EPA/Belga
Als een ander land zich mengt in Syrische aangelegenheden, zou dat repercussies kunnen hebben. Dat zei Bashr Assad zondag in een interview op de staatstelevisie. Hij maakte ook bekend dat in februari vrije verkiezingen gehouden worden.

Assad herhaalde in het vraaggesprek zijn plannen om hervormingen door te voeren. Een commissie die onderzoek doet naar de hervormingen heeft volgens hem echter nog minstens zes maanden nodig.

De president zei te verwachten dat er in februari 2012 parlementsverkiezingen gehouden kunnen worden. Aan die verkiezingen moeten ook andere partijen dan de regerende Baath-partij kunnen deelnemen.

Obama 'zonder waarde'

Daarnaast waarschuwde Assad voor een militaire interventie in Syrië zoals er in Libië momenteel plaatsvindt. Hij dreigde met 'repercussies' tegen elk land dat zich mengt in nationale aangelegenheden. De president noemde de publieke veroordeling van zijn daden door de Amerikaanse president Obama 'zonder waarde'.

De Syrische president stelde in het interview dat zijn veiligheidstroepen vooruitgang boekten tegen de opstandelingen. 'Het lijkt misschien gevaarlijk...maar eigenlijk kunnen we de problemen oplossen', aldus Assad. 'Ik maak mij geen zorgen over de veiligheidssituatie, je kan zeggen dat die situatie verbeterd is.'