Het is zondagavond erg druk op de E40 van Brugge naar Gent. Dat zegt woordvoerder Hajo Beeckman van het Vlaamse Verkeerscentrum. 'Toch vallen de vertragingen nog erg goed mee. Er zijn namelijk minder dagjestoeristen, omdat veel mensen vreesden voor slecht weer aan de kust.'

Ook op andere traditionele knelpunten richting binnenland is het druk. 'Dat is het geval op de N31 Zeebrugge-Brugge en de N49 in de buurt van Maldegem. Mensen moeten ook rekening houden met lange wachttijden op de E17 in Zwijnaarde, richting Antwerpen. Daar zijn wegenwerken aan de gang', zegt Beeckman.

Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt ook aandacht voor de wegenwerken op de E19 Antwerpen-Brussel ter hoogte van Mechelen. 'Het verkeer moet er in beide richtingen over twee rijstroken en dat zal vooral in de ochtend- en avondspits problemen veroorzaken', aldus Beeckman. Een mogelijk alternatief is de A12.

Het Vlaamse Verkeerscentrum vraagt dat iedereen het zogenaamde reistijdensysteem goed in de gaten houdt. 'Op de Brusselse en Antwerpse ring staan digitale borden die de reistijd aanduiden via de E19 en de A12.' De werken op de E19 in Mechelen duren nog tot 31 augustus.