Boasson Hagen sprint naar zege in Hamburg
Boasson Hagen Foto: PN
Boasson Hagen heeft de Vattenfall Cyclassics gewonnen. De Noor van Team Sky was in de straten van Hamburg de snelste in de sprint van een omvangrijke groep. Ciolek finishte als tweede, Bozic kwam als derde over de meet. Jurgen Roelandts was de beste Belg op de zesde plaats, kopman André Greipel liet zich verrassen in de slotfase en kon niet meesprinten voor de zege. Geraint Thomas trok de spurt perfect aan voor zijn kopman, die perfect uit het wiel kwam van de jonge Brit en op de licht hellende aankomststrook net genoeg overhield om de Duitse wielerklassieker op zijn naam te schrijven.

Nadat de vroege vluchters Thomas De Gendt, Lars Bak en Pavel Brutt ingelopen waren, ontspon zich een boeiende finale waarin zich op de voorlaatste klim van de Waseberg een kopgroep van tien afzonderde. Björn Leukemans was er de meest dynamische renner in. De winnaar van de Ronde van de Limousin had het gezelschap van zijn ploegmakker Marco Marcato, Jurgen Roelandts, Geraint Thomas, Maarten Tjallingii, Pavel Brutt, Rinaldo Nocentini,, Matteo Trentin, Zdenek Stybar en Alan Perez.

Greipel en Hushovd lossen

De tien namen tot dertig seconden voorsprong maar de renners van Team Sky lieten niet betijen en bij de laatste doortocht over de Waseberg waren de tien op 15 km van het einde eraan voor de moeite. Dries Devenyns probeerde daarna zijn slag te slaan maar dat was te hoog gemikt. Ondertussen was het duidelijk dat André Greipel die laatste klim over de Waseberg net als Thor Hushovd niet overleefd had.

Een ideale kans dus voor Edvald Boasson Hagen die in de Hansestad vorig jaar al tweede was achter Tyler Farrar om voluit voor de winst te gaan. Zijn hele ploeg Sky spande zich in het gareel en de jonge, beloftevolle Noor stelde niet teleur. Met Geraint Thomas als laatste gangmaker gunde Gerald Ciolek en Borut Bozic geen kans.

Boasson Hagen beleeft, ondanks enkele vervelende blessures, een absoluut topjaar. Zo werd hij onder andere Noors kampioen tijdrijden, won hij twee etappes in de Ronde van Frankrijk en pakte hij vorige week nog de eindzege in de Eneco Tour. In Hamburg volgt hij Tyler Farrar op de erelijst op.

Top-10

1. Edvald Boasson Hagen (Noo)
2. Gerald Ciolek (Dui)
3. Borut Bozic (Svn)
4. Simone Ponzi (Ita)
5. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa)
6. Jurgen Roelandts
7. Simon Clarke (Aus)
8. Manuel Cardoso (Por)
9. Grega Bole (Svn)
10. Michel Kreder (Ned)

Erelijst:

1996: Rossano Brasi (Ita)
1997: Jan Ullrich (All)
1998: Léon van Bon (P-B)
1999: Mirko Celestino (Ita)
2000: Gabriele Missaglia (Ita)
2001: Erik Zabel (All)
2002: Johan Museeuw (BEL)
2003: Paolo Bettini (Ita)
2004: Stuart O'Grady (Aus)
2005: Filippo Pozzato (Ita)
2006: Oscar Freire (Esp)
2007: Alessandro Ballan (Ita)
2008: Robbie McEwen (Aus)
2009: Tyler Farrar (USA)
2010: Tyler Farrar (USA)
2011: Edvald Boasson Hagen (Nor).