VS teleurgesteld door veroordeling rugzaktoeristen in Iran
Shane Bauer en Josh Fattal Foto: AFP
De Verenigde Staten zijn 'diep teleurgesteld' door de veroordeling in Iran van de rugzaktoeristen Shane Bauer en Josh Fattal. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton zondag verklaard. Het duo kreeg acht jaar cel wegens spionage.

'We blijven hun onmiddellijke vrijlating eisen en blijven actief met het oog daarop. Het is tijd dat ze terug naar huis keren en hun familie terugzien', voegde Clinton eraan toe.

Eerder op de dag bevestigde de procureur van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, de veroordeling van het duo, die zaterdag bekendraakte. Ze hebben 20 dagen tijd om beroep aan te tekenen.

Hun families hebben de Iraanse autoriteiten intussen gevraagd medelijden te tonen. 'Shane en Josh zijn onschuldig en hebben nooit enige bedreiging gevormd voor de islamitische republiek Iran, haar regering of haar bevolking', stelden de families in een communiqué.

'We vragen de autoriteiten in Iran medeleven aan de dag te leggen en hen toe te laten meteen naar huis terug te keren', luidt het nog.