Zomers Italiaans
Gegrilde aubergines Foto: Lannoo
Het team achter de succesvolle Italiaanse kookbijbel pakt uit met een turf vol zomerse recepten en dat betekent veel hapjes, salades, picknick- en grillgerechten met speciale aandacht voor groenten en fruit die 's zomers op hun best zijn.

Gegrilde aubergines
Nodig (voor 6 personen)

- 3 aubergines, in dikke plakken
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 18 basilicumblaadjes
- olijfolie, om te besprenkelen
- zout en peper

Bereiding
- Leg de plakken aubergine in een vergiet, bestrooi met zout en laat circa 30 minuten uitlekken.
- Steek de barbecue aan.
- Spoel de aubergine af en dep droog met keukenpapier. Leg op de barbecue en grill een paar minuten per kant.
- Neem van de barbecue en laat afkoelen.
- Schik de aubergineplakken in lagen op een serveerschaal, bestrooi elke laag met knoflook, basilicumblaadjes, zout en peper en besprenkel gul met olijfolie.
- Laat voor het serveren minimaal 1 uur op een koele plek staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Wijntip: Riesling Classic 2009, Claus C. Jacob, Duitsland.
Bij Makro, 3,48 euro.

Lamskoteletten met munt
Nodig (voor 4 personen)

- Sap van 1 citroen, gezeefd
- Redelijke hoeveelheid olijfolie, om te marineren en te bestrijken
- 1 takje munt, gehakt
- 8 lamskoteletten
- Zout en peper
- Doperwten of courgette, gebakken in boter, om erbij te serveren (optioneel)

Bereiding
- Meng het citroensap, 3 eetlepels van de olie en de munt in een schaal, leg de lamskoteletten erin en laat 1-2 uur marineren; draai af en toe om.
- Steek de barbecue aan. Laat de lamskoteletten uitlekken, leg op het rooster en grill 2-4 minuten per kant, bestrijk zo nodig met meer olie.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer eventueel met doperwten of courgette.

Wijntip: Cahors 2009, Sud-Ouest, Frankrijk. Bij Carrefour, 4,99 euro.

Beignets met rozenblaadjes
Nodig (voor 4 personen)

- 500 g fijne tafelsuiker
- 1 theelepel anijslikeur
- 130g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 ml melk
- 20g boter
- 500 ml volle naturel yoghurt
- 50g rozijnen
- Olijfolie, om te frituren
- Bloemblaadjes van 2-3 onbespoten roze rozen

Bereiding
- Doe de suiker in een grote pan, giet er 500 ml water bij en breng aan de kook; blijf roeren tot de suiker is opgelost. Verlaag het vuur en laat de siroop zonder te roeren in circa 5 minuten indikken.
- Roer de likeur erdoor, neem van het vuur en laat afkoelen.
- Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom en roer er 2-3 eetlepels van de melk door, voeg dan de boter, de yoghurt en de resterende melk toe en meng goed door elkaar.
- Vorm balletjes van het mengsel en druk in elk exemplaar een paar rozijnen.
- Verhit de olie in een frituur- of koekenpan tot 180-190°C of tot een blokje brood in 30 seconden bruin kleurt.
- Laat de beignets in de olie glijden en bak ze, eventueel in meerdere porties, in een paar minuten goudbruin.
- Neem eruit met een schuimspaan, laat uitlekken op keukenpapier, haal vervolgens door de siroop en bestrooi met rozenblaadjes.
- Serveer heet.

Wijntip: Cava Brut Rosado, Castillo Perelada, Spanje. Bij Delhaize, 7,69 euro.


Linguine met zeevruchten
Nodig (voor 4 personen)

- 400g kokkels
- 300g mosselen
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 1 snufje gedroogde oregano
- 350 g linguine
- 400 g gehakte tomaten uitblik
- 1 eetlepel gehakt basilicum
- zout en peper

Bereiding
- Borstel de schelpdieren af onder koud stromend water en trek de baarden van de mosselen. Gooi kapotte schelpen weg, evenals exemplaren die niet meteen sluiten als er een tik op wordt gegeven.
- Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en voeg 1teen knoflook en de oregano toe. Voeg de kokkels toe en bak ze 3-5minuten op middelhoog vuur tot de schelpen opengaan. Neem de pan van het vuur en gooi de nog dichte kokkels weg.
- Doe de mosselen in een middelgrote pan, giet er 150 ml water bij, leg het deksel erop en breng op hoog vuur aan de kook. Laat 3-5 minuten koken tot de schelpen opengaan; schud de pan daarbij af en toe. Neem de pan van het vuur en gooi mosselen die nog dicht zijn weg.
- Schep de kokkels en mosselen uit de pannen en bewaar 1eetlepel van het kookvocht van de kokkels. Haal de kokkels en mosselen –op een paar na– uit de schelpen en zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 220°C (gasovenstand 7).
- Kook de linguine in ruim kokend water met zout in 8-10 minuten al dente, oftewel beetgaar, en giet af.
- Verhit de rest van de olie in een middelgrote pan. Voeg de resterende knoflookteentjes toe en bak ze onder regelmatig roeren in een paar minuten goudbruin; neem dan uit de pan. Voeg de tomaten, de linguine, de zeevruchten, het gehakte basilicum en het achtergehouden kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
- Roer goed door elkaar en schep op het midden van een groot stuk aluminiumfolie. Vouw tot een pakketje en druk de randen goed dicht. Leg op een bakplaat en bak 5 minuten. Serveer meteen.

Wijntip: Marques de Riscal Sauvignon 2010, Rueda, Spanje.
Bij Makro en Delhaize, 7,49 euro.