Joeri Calleeuw is Belgisch kampioen elite zonder contract
Foto: VDB
Joeri Calleeuw is zondag in Geel tot Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract gekroond. In een spannende sprint met drie versloeg de 26-jarige Zedelgemnaar Dries Depoorter en voormalig profrenner Kevin Neirynck.

In de eerste wedstrijdhelft kenden de vele aanvalspogingen nauwelijks succes. Enkel Steven Thys en Jurgen Francois slaagden er in om even tot een halve minuut uit te lopen. Later zorgde vooral het hoge gemiddelde van 46 kilometer per uur voor verbrokkeling.

Zo ontstond in de finale een kopgroep van zeventien renners. Daaruit sprongen Ronald Winters, Dries Depoorter en Ingmar De Poortere weg. Depoorter vond het niet snel genoeg gaan en liet zijn gezellen ter plaatse. Terwijl die werden ingelopen, nam Depoorter twintig seconden voorsprong.

Die bonus bleef een tijdje intact, tot er reactie kwam van Calleeuw, Neirynck en Depoorters ploeggenoot Kurt Geysen. Zij dichtten de kloof, waarna Geysen het zoals verwacht probeerde met twee aanvallen.

Neirynck en Calleeuw lieten echter niet begaan en zo gingen ze met zijn vieren naar de finish, hoewel de eerste achtervolgers nog gevaarlijk dichtbij kwamen. In de sprint haakte Geysen snel af, waarna Calleeuw het nipt haalde voor Depoorter en Neirynck.