Het Maltese schip dat zondag buitenlanders uit Tripoli moest evacueren naar Malta, is de haven niet binnengeraakt vanwege de gevechten. Dat heeft een woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard. 'Gesprekken met de rebellen worden voortgezet zodat het schip de haven binnenkan en de buitenlanders in alle veiligheid kan evacueren."

Groot-Brittannië evacueert enkele landgenoten die nog in de Libische hoofdstad Tripoli verblijven. De Belgen die nog in Libië zijn, hebben expliciet te kennen gegeven dat ze daar willen blijven, luidt het bij Buitenlandse Zaken.

De acht of negen betrokken Britten zouden het land verlaten met een Maltees schip, dat ook andere buitenlanders kon meenemen. Het Maltese schip moest Tripoli zondag normaal gezien verlaten met bestemming Malta.

Dertig Belgen

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in België verblijven er in Libië nog circa dertig Belgen. Het gaat om Belgen waarvan een deel de dubbele nationaliteit heeft, en familieleden die ook in aanmerking kwamen voor evacuatie.

'Zij hebben eerder expliciet aangegeven in Libië te willen blijven', zegt woordvoerder Michel Malherbe.

In februari verlieten al enkele tientallen Belgen het land. Toen werd ook het personeel van de Belgische ambassade teruggetrokken.