In Steenstrate bij Ieper vond de tiende IJzerwake plaats onder het motto 'Vlaanderen Staat'. Opnieuw klonk een luide oproep tot Vlaams zelfbestuur. In het publiek zaten volgens de organisatoren zowat 5.300 betalende toeschouwers.

Er waren veel kopstukken van het Vlaams Belang aanwezig en -wat meer achteraan de weide- ook VB-dissidenten van de Gentse Belfortgroep. De IJzerwake verliep zonder noemenswaardige incidenten.

IJzerwake-voorzitter Wim De Wit pleitte in zijn toespraak opnieuw voor de splitsing van ons land. Hij zei dat Vlaanderen alleen voort kan 'zonder België omdat het niet anders kan, desnoods tegen België als het moet'.

De Wit hekelde ook de keuze van CD&V om te onderhandelen over een akkoord op basis van de nota-Di Rupo en riep de N-VA op om front te vormen met het Vlaams Belang.

Het was het tiende jaar dat de IJzerwake in Steenstrate wordt georganiseerd nadat de vzw IJzerwake, de radicale strekking binnen het IJzerbedevaarcomité, zich afscheurde en op enkele kilometers van de IJzertoren een eigen bedevaart op poten zette.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig