FOTOSPECIAL. Veel volk voor herdenkingsdienst Pukkelpop-drama
Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop Foto: BELGA
In de Sint-Lambertuskerk in Kiewit, net tegenover de festivalweide, vond zondagvoormiddag een gebedsdienst plaats voor de slachtoffers van het Pukkelpop-drama. Er kwamen honderden mensen opdagen.

Drie dagen geleden sloeg het noodlot toe tijdens de eerste festivaldag van Pukkelpop. Het stormweer eiste toen vijf levens en tientallen mensen raakten gewond.

'Om dicht bij de jongeren te staan hadden we ervoor gekozen geen traditionele eucharistieviering in te richten, maar een gebedsdienst’, zegt diaken François Gossinck die de dienst leidde. 'Ik heb mijn hart laten spreken in mijn teksten en er werd hedendaagse muziek gedraaid.' 

'We wilden de mensen zoveel mogelijk steun bieden. Het is goed dat ze bij elkaar kracht en troost kunnen vinden en het leed kunnen delen', vertelt hij. Buiten waren luidsprekers opgehangen zodat de mensen ook daar de dienst konden volgen.

Tijdens de emotionele plechtigheid vertelde Gossinck: 'Laat de tranen maar komen, maar laten het tranen zijn in dankbaarheid. Dankbaar dat we deze toffe mensen onder ons mochten hebben.'

Vooraan in de kerk zaten familie en vrienden van de slachtoffers van het noodweer. Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine, duidelijk aangeslagen, nam vlakbij hen plaats. Na de viering kreeg hij een hartverwarmend applaus van de aanwezigen.

Ook minister Ingrid Lieten was aanwezig. 'Het was een zeer aangrijpende en emotionele herdenking. Iedereen werd geconfronteerd met zijn eigen gevoelens', zei ze.

Een volgend herdenkingsmoment is er op donderdag 25 augustus om 18 uur, exact een week na het drama. In het centrum van Hasselt is er dan een bijeenkomst waarop enkele bands een intieme, akoestische set zullen spelen.