In Colombia heeft Brazilië zaterdag voor de vijfde maal het WK onder 20 jaar gewonnen. De Brazilianen waren in de finale sterker dan het Portugal van Cercle Bruggespelers Nuno Reis en Amido Baldé.

Dé man van de finale was het Braziliaanse wonderkind Oscar. De 19-jarige aanvallende middenvelder van Internacional liet de wereld zien waarom topclubs als Barcelona naar zijn diensten hengelen. Via een afgeweken vrije trap bracht hij Brazilië al snel op voorsprong.

Dat was meteen ook het eerste tegendoelpunt voor de Portugezen op dit WK, die niet bij de pakken bleven zitten. Enkele minuten later hingen de bordjes alweer gelijk via Alex. Portugal kwam zelfs op voorsprong door een treffer van Oliveira. Oscar kwam twaalf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd weer langszij.

In de verlengingen sloeg de immer creatieve Oscar voor een derde maal toe. Negen minuten voor tijd scoorde hij de beslissende 3-2. Cercle-verdediger Nuno Reis - de kapitein van zijn Portugal - kan terugblikken op een geslaagd WK, maar keert met lege handen terug naar West-Vlaanderen.

Brazilië-coach Ney Franco lachtte zijn tanden bloot na de zege van zijn elftal. 'Deze titel maakt ons bijzonder gelukkig. Nu hebben we met de -20 vijf wereldtitels, evenveel als de grote jongens." Als kers op de taart werd spits Henrique (Sao Paulo, 5 goals) uitgeroepen tot speler van het toernooi.

In de strijd om de derde plaats klopte Mexico Frankrijk met 3-1.