De Egyptische regering vindt dat de Israëlische spijtbetuiging na de dood van vijf Egyptische agenten aan de grens tussen beide landen niet volstaat. Over het terugroepen van haar ambassadeur in Tel Aviv repte de regering zondag met geen woord.

'Het Israëlische standpunt was positief aan de oppervlakte', maar het staat niet in verhouding tot 'de omvang van het incident en de Egyptische woede over de Israëlische acties', stelt een communiqué. De regering in Caïro drong erop aan dat er een kalender wordt vastgelegd voor een gezamenlijk onderzoek naar het incident, zoals door Israël werd voorgesteld.

Zaterdag had de staatstelevisie aangekondigd dat was beslist de ambassadeur uit Israël terug te roepen, uit protest tegen de dood van de vijf politiemannen aan de grens tussen beide landen. Ze overleden tijdens een vuurgevecht tussen het Israëlisch leger en gewapende mannen, na een drievoudige aanval in de buurt van Eilat die het leven kostte aan acht Israëliërs.

'Egypte heeft beslist zijn ambassadeur terug te roepen tot er officiële verontschuldigingen komen' van Israël, luidde het op televisie. Egyptische gezagsdragers lieten evenwel verstaan dat een terugroeping nog steeds voorwerp is van discussie en dat er nog geen beslissing is gevallen.

Israël liet alvast weten nog niet officieel op de hoogte te zijn gebracht van de terugroeping.