Hamasstrijders in Gaza akkoord met staakt-het-vuren
Foto: EPA/Belga
Hamas is bereid om vanaf zondagavond de wapens neer te leggen. Dat heeft een functionaris van de partij gezegd. De Arabische Liga veroordeelde zondag de vergeldingsacties van het Israëlisch leger.

Vanuit de Palestijnse Gazastrook, waar Hamas aan de macht is, zijn zaterdagavond zeker vijftig raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. De raketten werden afgevuurd door al-Qassambrigades, de gewapende tak van Hamas in Gaza. Die verbraken daarmee de wapenstilstand die in april werd afgesproken.

Bij de beschietingen kwam een Israëlische man om het leven en er vielen zeven gewonden, meldt een Israëlische veiligheidsfunctionaris. Ook zondagmorgen hebben militanten vanuit de Gazastrook opnieuw raketten en mortieren op het zuiden van Israël afgevuurd. Volgens het Israëlische leger zijn er geen gewonden gevallen.

Bij Israëlische vergeldingsacties werden vijftien Palestijnen gedood, voornamelijk militanten. Zaterdag arresteerden Israëlische troepen 120 kaderleden van Hamas in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever.

Wapenstilstand

De gewapende tak van de Palestijnse beweging Hamas zegde het staakt-het-vuren met Israël, dat sinds januari 2009 van kracht was, zaterdag nog op. 'Er is geen bestand met de vijand meer', werd op een radiozender van Hamas bekendgemaakt. Zondag liet een functionaris van Hamas weten dat een staakt-het-vuren zondagavond toch mogelijk is.

Volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, heeft Egypte bemiddeld bij het staakt-het-vuren. Egypte zou de milities hebben gezegd dat Israël alleen stopt met de luchtaanvallen als de Palestijnse groepen eerst hun beschietingen beëindigen. Veiligheidstroepen van Hamas zullen toezien op de wapenstilstand.

Arabische Liga

De Arabische Liga heeft zondag in een communiqué de Israëlische raids op de Gazastrook veroordeeld. De Liga wil dat de internationale gemeenschap druk op Tel Aviv uitoefent om de vergeldingsacties te beëindigen.

De mededeling volgt op een spoedzitting van de pan-arabische organisatie over de toestand in de Gazastrook. De Arabische Liga vraagt dat de VN-Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid opneemt 'en snel de noodzakelijke maatregelen treft om een einde te maken aan deze brutale agressie'.

De organisatie veroordeelde ook de Israëlische agressie tegen de Egyptische troepen'. In hun jacht op de veronderstelde daders van de aanslagen in Eilat hadden Israëlische troepen vijf Egyptische politieagenten gedood.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Amro, reageerde zondag nog 'verontwaardigd' op het communiqué van het Kwartet voor het Midden-Oosten (VS, VN, Rusland en de Europese Unie). Daarin wordt volgens Amro voorbij gegaan aan de dood van Egyptische politieagenten.

Amro maakte gewag van zijn verontwaardiging tijdens een ontmoeting met de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Robert Serry. De Egyptenaar nam het ook niet dat het Kwartet 'de veiligheidstoestand in de Sinai afschildert op een manier die Egypte niet behaagt'.De minister beklemtoonde dat de veiligheid op het schiereiland Sinaï "een interne kwestie" is.

In het communiqué had het Kwartet zijn 'bezorgdheid' over de veiligheidstoestand in de Sinaï geuit. Het waarschuwde voorts voor het 'risico op een escalatie' na het geweld in de Gazastrook.