Biden stelt Chinezen gerust over Amerikaanse economie
Foto: ap
'De Verenigde Staten zijn nooit in wanbetaling geweest en zullen dat ook nooit zijn.' Met die woorden heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zondag geprobeerd de Chinezen gerust te stellen over de Amerikaanse economie. China is de grootste schuldeiser van de VS.

Ondanks de huidige moeilijkheden 'blijven de VS de beste optie voor investeringen', zei Biden nog tijdens een speech aan de universiteit van Sichuan, in Chengdu, in het zuidwesten van China. De Amerikaanse vicepresident is bezig aan een vijfdaags bezoek aan China. Peking heeft voor 1.170 miljard dollar Amerikaans staatspapier in handen.

Het Aziatische land had met bezorgdheid gereageerd op de ratingverlaging van de VS door kredietbeoordelaar Standard and Poor's. De officiële pers riep de Amerikanen op om niet langer boven hun mogelijkheden te leven.

De Chinese verantwoordelijken spraken de voorbije dagen tijdens ontmoetingen met Biden meer verzoenende taal. 'U hebt een zeer duidelijke boodschap gegeven aan het Chinese publiek, dat de VS hun beloftes en engagementen over hun overheidsschuld zullen nakomen', zei bijvoorbeeld de Chinese premier Wen Jiaobo.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig