Konvooien van de rebellen zouden ondertussen tot op enkele kilometers van het centrum genaderd zijn. Voorlopig wordt er weinig tegenstand geboden door Kadfhafi-aanhangers. Volgens Al Jazeera zou de lijfwacht van Kadhafi zich al hebben overgegeven.

Rebellen hebben via het westen de Libische hoofdstad Tripoli bereikt. Eerder werd al gemeld dat de opstandelingen via de zee waren geïnfiltreerd in de hoofdstad. Ze gebruikten de haven van Misrata als vertrekpunt. Ondertussen zouden rebellen de buitenwijk Tajoera al controleren. Ze worden overal opgewacht door vierende bewoners en er is weinig tegenstand van Kadhafi-aanhangers.

Al Jazeera meldt dat de brigade die instaat voor de persoonlijke veiligheid van Kadhafi, zich heeft overgegeven. Op Twitter gonst het van de geruchten over de ingevangenname en zelfs de dood van de Libische leider. Volg het zelf op #Gaddafi.

De rebellen hebben ook een belangrijk militaire basis ingenomen die instond voor de verdediging van Tripoli. De basis was de thuishaven van de Khamisbrigade, een elite-afdeling van het leger, die is vernoemd naar leider Khamis Kafhafi, de zoon van de Libische leider. De opstandelingen maakten op de basis een grote voorraad wapens buit.

Troepen rukken op richting Tripoli

Een zeshonderd man sterke troepenmacht van de oppositie is volgens de strijders vanuit Zawiya vanuit het westen richting Tripoli getrokken, waar ze hevig onder vuur is genomen door aanhangers van de Libische leider Moammar Kadhafi. Ze bestookten de opstandelingen onder meer met raketten en mortiergranaten.

De Libische rebellen hebben een bos ingenomen, dat op 24 kilometer ten westen van Tripoli op de weg ligt. Dat gebeurde na zware gevechten met Kadhafigetrouwe troepen. De opstandelingen werden onder meer gesteund door tanks, die zondagmorgen ontplooid werden om de schutters uit te schakelen die in een hinderlaag opgesteld waren in het bos.

Volgens het televisiekanaal van de rebellen, Libya Hurra TV, verwierven rebellen ook de controle over wapenopslagplaatsen en de internationale luchthaven in Tripoli. Mohammed al-Harizi, lid van de Nationale Overgangsraad, verklaarde aan het televisiestation dat die acties 'vooraf gepland en gecoördineerd'.

Ook vanuit het oosten en het zuiden rukken de rebellen op in de richting van de hoofdstad.

Eerste aanval op Tripoli

De eerste aanval op Tripoli is een feit, meldden de opstandelingen zondagmorgen. In de stad waren zaterdagavond geweervuur en ontploffingen te horen. De acties in en rond Tripoli werden door de oppositie tot 'Operatie Zeemeermin' gedoopt.

Vliegtuigen van de Navo voerden na het invallen van de nacht hevige bombardementen uit. In de hele stad waren luide explosies te horen. De gevechtsvliegtuigen hebben 22 doelen aangevallen, meldt de Navo. Doelwitten waren verscheidene legerinstallaties, opslagplaatsen, gepantserde voertuigen, raketten en rakettenwerpers en radarsystemen.

Mustafa Abdel-Jalil, de leider van de Nationale Overgangsraad, zei tegen de Arabische zender Al-Jazeera dat de aanval van de opstandelingen met het bondgenootschap is afgestemd. De gevechten braken uit enkele uren nadat de nabijgelegen stad Zawiya door de opstandelingen was veroverd.

Hoofdkwartier Kadhafi gebombardeerd

Donderdagnamiddag hebben Navo-vliegtuigen de Bab Al-Aziziya-kazerne in het centrum van Tripoli gebombardeerd. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De kazerne is het uitgestrekte hoofdkwartier van  Kadhafi.

Kadhafi blijft

Op een geluidsfragment, dat zondagavond werd uitgezonden op de Libische radio, herhaalde dat hij 'tot het einde' in Tripoli zal blijven. Hij riep zijn getrouwen in heel het land op om de stad te verdedigen tegen de rebellen.

Zondagochtend had de Libische leider in een audioboodschap op de Libische staatstelevisie zijn aanhangers opgeroepen om 'met duizenden te marcheren' om 'de door de rebellen vernielde steden te bevrijden'. Kadhafi noemde de rebellen in zijn toespraak 'verraders' en 'ratten'. 'De rebellen zijn agenten van Sarkozy, die aanspraak wil maken op Libische olie.'