'Er werd omgeroepen dat de tenten waren voorbereid op slecht weer en dat ze een storm van 9 Beaufort aankonden.' Dat zegt een getuige aan de Nederlandse omroep NOS over het noodweer op Pukkelpop. Organisator Chokri Mahassine ontkende op een persconferentie dat die informatie werd gecommuniceerd.

Mahassine had het over nooit geziene weersomstandigheden. De organisatie stond voortdurend in verbinding met het KMI, zo was ook te horen op de persconferentie. De organisatie zegt dus echt overvallen te zijn door het noodweer van gisteren. Het drama met vijf doden tot gevolg was dan ook niet te vermijden, klinkt het.

Bij het KMI had men nochtans gisterenavond ‘code oranje’ afgekondigd. Dit is de op één na zwaarste waarschuwing. De code oranje betekent dat er kans is op grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen en blikseminslagen.

Er is maar één probleem met die code. Dat er noodweer op komst is, is een zekerheid. Alleen is het erg moeilijk om te voorspellen waar het precies zal fout gaan. De NOS liet haar eigen weerman Erwin Kroll aan het woord: 'Die mensen hebben gewoon pech gehad. Als dit een kilometer verderop was gebeurd, was er misschien alleen een hooiberg weggeblazen en was het festival verregend, maar gewoon doorgegaan'.

Laatdunkende verslaggeving op NOS

Ondertussen klinken vanuit België op Twitter meer en meer misnoegde reacties op de laatdunkende verslaggeving over het Pukkelpop-drama op de NOS.

Zo berichtte de website van de NOS: ‘Ze hebben op geen enkel moment omgeroepen dat er iemand gevaar zou lopen. Ze hebben het laten begaan, op zijn Belgisch’.

NOS-redacteur Rick Hoogkamp, die het festival bijwoonde, noemde het donderdagavond een 'ongeorganiseerde puinhoop'. 'Mensen liepen van hot naar her, bijna als kippen zonder kop. De communicatie vanuit de organisatie was slecht en ambulances reden af en aan.'

Vragen bij het podiummateriaal

Ook uit Nederlandse hoek kreeg organisator Chokri op de persconferentie vragen omtrent het gebruikte podiummateriaal. De Nederlandse journalist verwees naar het ingestorte podium tijdens een storm in Indianapolis in de Verenigde Staten en vroeg of daarmee rekening was gehouden op Pukkelpop.

‘Wij hebben inzake het podiummateriaal geen lessen meer te leren’, reageerde Chokri Mahassine, ‘we werken met het beste materiaal. We worden daarvoor wereldwijd geroemd door artiesten en agentschappen. Tijdens het noodweer hier is ook geen enkel podium ingestort’.

Onderzoek Parket

Bij het noodweer op het festival stierven vijf mensen. Drie zwaargewonden, waarvan twee Nederlanders, zijn nog steeds in kritieke toestand. Het parket van Hasselt hield daarom een informatieonderzoek. Dat onderzoek heeft nu uitgewezen dat 'aan de organisatie niets te verwijten valt. De storm had zo een omvang en zo een onvoorspelbaar karakter, dat geen enkele organisatie zich hierop kon voorbereiden'.