Een jong koppeltje uit Beringen, een meisje van 21 uit Hamme: een dag na het drama op Pukkelpop krijgen de slachtoffers een naam en een gezicht. De balans staat op vijf dodelijke slachtoffers, allen Belgen tussen 15 en 59 jaar oud. Van de tientallen gewonden verkeren er nog drie in levensgevaar.

Nog drie in levensgevaar

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes zei vrijdagochtend op de persconferentie van de organisatie en de hulpdiensten dat alle vijf de dodelijke slachtoffers Belgen zijn. Hun identiteiten gaf ze niet vrij. 'De leeftijden van de vijf slachtoffers variëren tussen de 15 en de 59 jaar.' 

Later op de dag liet de burgemeester van Hamme, Herman Vijt, wel weten dat een van de slachtoffers een 21-jarig meisje uit zijn gemeente is. Ook een jong koppeltje uit Beringen overleefde het drama niet. Vrienden van de slachtoffers hingen vrijdag bloemen en een foto van het paar aan het hekken van het festivalterrein.

Tien mensen zijn zwaargewond. Drie van hen vechten nog voor hun leven. In totaal hadden zowat 140 mensen medische verzorging nodig. 'Onder de gewonden bevonden zich zes Nederlanders en de anderen zijn allemaal Belgen', weet Claes.

Twee van de Nederlandse gewonden zijn er erg aan toe. De twee zwaargewonden liggen in de Genkse campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg. 'We houden de vingers gekruist en hopen dat de toestand van die twee personen verbetert. De twee krijgen uur na uur en minuut na minuut de beste zorgen toegediend',' benadrukte Claes.

'De zwaargewonden hebben letsels opgelopen door rondvliegend materiaal, brokstukken en omgeknakte bomen. De kritieke personen hebben trauma's opgelopen aan het hoofd, de hersenen en letsels in de borst- en buikstreek, die bloedingen kunnen veroorzaken. De mensen met zware trauma's liggen uiteraard op de afdeling intensieve zorgen', vertelde cardioloog Pascal Vranckx van het Hasseltse Jessaziekenhuis, die deel uitmaakt van het team medische dienstverlening op Pukkelpop.

De heel zwaargewonden zijn donderdagavond overgebracht naar de ziekenhuizen in Hasselt, Genk en Heusden-Zolder en de anderen met verwondingen werden vervoerd naar verder liggende ziekenhuizen. Er waren donderdag onder meer vijf mugteams ter plaatse.

36 Liter regen per vierkante meter

Hilde Claes benadrukte vrijdag nogmaals dat de weersomstandigheden zeer uitzonderlijk waren. Ze vertelde op luchtbeelden duidelijk gezien te hebben dat er  'werkelijk een stormstrook precies over de festivalweide trok'.

Bij het onweer viel er in 20 minuten tijd 36 liter neerslag per vierkante meter. 'Het gaat om cijfers van een meetstation in de buurt. Die hoeveelheid neerslag valt normaal in een maand tijd,' vertelde de Hasseltse brandweercommandant Swijsen.

Parket start onderzoek

De hulpdiensten konden aan de aard van de verwondingen zien dat er geen grote paniek heeft geheerst op het festivalterrein. 'Anders zouden er meer verwondingen ten gevolge van druk zijn', aldus de brandweer. 'De nooduitgangen waren bovendien binnen de minuut geopend, er is nooit druk op de uitgangen geweest'. 

Claes merkte nog op dat er op het eerste gezicht 'goed gewerkt' is door de ordediensten en de medewerkers van het festival. Het parket van Hasselt is evenwel een onderzoek gestart om na te gaan of er ergens fouten zijn gemaakt. Hier en daar rijzen vragen over de communicatie voor en na het noodweer.

Claes liet nog weten dat in het stadhuis van Hasselt een rouwregister geopend is. 

'Festival laten doorgaan zou schande zijn'

De organisatie van Pukkelpop stuurde vrijdag in de vroege ochtend een mededeling rond waarin het zijn beslissing om het festival stop te zetten, bekend maakte. Donderdagavond had organisator Chokri Mahassine nog gezegd dat het muziekfestival vrijdag opnieuw om 11 uur van start zou gaan. Maar in de loop van de nacht kwam men op die beslissing terug.

'Na overleg, zowel intern als met de bevoegde instanties en de gouverneur, was iedereen duidelijk: dit doen we niet. Het festival laten doorgaan zou zelfs een schande zijn', zo zei Mahassine op de persconferentie vrijdag.

De organisatie roept alle overgebleven festivalgangers om 'op een serene manier terug naar huis te keren'. Er worden extra bussen en treinen ingelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig