Waarom een zonnige vakantie je dommer maakt
Foto: Shutterstock
Met volle teugen genieten van een vakantie op een zonovergoten bestemming kan je IQ flink naar beneden halen. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies.

De problemen beginnen al wanneer je online een verblijf boekt, zeker als dat betekent dat je lange mails moet versturen. Volgens een onderzoek aan het Gresham College in Londen, zorgen lange e-mails ervoor dat je IQ tot tien punten kan dalen. “Dat is dubbel zoveel als het oproken van een aanzienlijke hoeveelheid cannabis”, aldus psycholoog Glenn Wilson.

Teveel informatie

Wilson noemt dit fenomeen ‘infomania’. Hierdoor vermindert de concentratie van de vakantiegangers, blijven hun gedachten in een permanente staat van paraatheid om te reageren op eventuele nieuwe berichten en ondervinden ze bijzonder veel moeilijkheden om zich te focussen op andere taken.

Hoog stressniveau
Daarnaast zorgt het reizen naar je bestemming voor heel wat stress, denk maar aan stakingen op de luchthaven, aswolken of vertragingen. Al deze spanningen kunnen het niveau van het stresshormoon cortisol verhogen. Dat kan de hersencellen in de hippocampus aantasten, wat een negatief effect heeft op het korte termijngeheugen en het concentratievermogen. Indien je ook nog alcohol drinkt op het vliegtuig, kan je intelligentie afnemen met tien tot twintig punten.

Hotelverblijf
Professor Siegfried Lehrl, hersenspecialist aan de universiteit van Erlangen in Duitsland, suggereert dat zonnebaden en ontspanning ertoe leiden dat onze voorste hersenen krimpen. “Inactiviteit vermindert de zuurstoftoevoer naar het brein, waardoor belangrijke delen van zenuwcellen minder goed kunnen functioneren”, klinkt het. “Voeg daar nog eens dehydratatie door de warme temperaturen en alcoholconsumptie bij en het volume van de hersencellen kan tot 15 procent verminderen.”

Lehrl meent nog dat een ontspannende vakantie van twee weken iemand zijn IQ doorgaans met twintig punten verkleint, dat is meer dan het verschil tussen een uitmuntende en een gemiddelde student. Bovendien beweert hij dat onze woordenschat minder rijk wordt en we na zo’n korte tijd al karakteriële veranderingen kunnen vaststellen.

Bier en bikini’s
Mannen die naar een zonnige bestemming reizen komen zelden slimmer terug. Een studie uit 2008 van The Journal of Consumer Research heeft immers aangetoond dat ze minder goed over zaken kunnen oordelen als ze naar vrouwen in bikini kijken. Uit een onderzoek aan de universiteit van Bristol blijkt dan weer dat een koud pintje drinken hun IQ met gemiddeld tien punten doet slinken. Dat komt omdat energie en bloed niet langer naar de hersenen gaan, maar naar de maag om het grote temperatuurverschil te recht te zetten.

Tijdelijk verschijnsel
Gelukkig kan je voorkomen dat je na de vakantieperiode minder slim dan voorheen weer gaat werken. Professor Lehrl is er zeker van dat wie dagelijks tien minuten een intellectueel spelletje zoals Scrabble speelt, niet dommer zal worden. Ook regelmatig lange wandelingen maken, veel water drinken en kauwgom eten helpt je IQ op peil te houden. Kauwen zorgt ervoor dat het deel van de hersenstam dat je attent houdt, gestimuleerd wordt. Hierdoor vergroot je concentratievermogen en wordt er meer bloed naar de hersenen gestuwd. Wie op vakantie geen tijd wil vrijmaken voor bovenstaande activiteiten kan opgelucht ademhalen: de ‘domme’ verschijnselen duren maximum vier dagen.