FIT-topman Koen Allaert overleden
Koen Allaert. Foto: ivan put
Koen Allaert (53), gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT), is overleden. Dat meldt het kabinet van de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

Allaert stond sinds 1 juli 2005 aan het hoofd van FIT, het nieuwe Vlaamse agentschap dat ontstond uit de samenvoeging van Export Vlaanderen, waar hij op 1 oktober 2003 aantrad als algemeen directeur, en de Dienst Investeren in Vlaanderen. “Zijn leiderschap is voor de hele organisatie van onschatbare waarde geweest: nog dagelijks profiteert FIT van het solide organisatorische fundament dat door hem is gelegd”, zegt minister-president Kris Peeters in een mededeling.

Allaert werd geboren in Kortrijk op 6 juli 1958. Hij studeerde af als Burgerlijk Electrotechnisch Ingenieur aan de Rijksuniversiteit in Gent en behaalde een doctoraat in de Toegepaste Wetenschappen (Electrotechniek).

Hij ging in 1986 aan de slag bij Alcatel Bell in Antwerpen. Van 2000 tot 2002 was hij General Manager en Vice President van de Voice Networks Division. Zijn laatste functie bij Alcatel was General Manager bij de belangrijkste afdeling van het bedrijf, nl. de Fixed Networks Division.

Het was toenmalig Vlaams minister van Buitenlandse Handel Patricia Ceysens die Allaert in oktober 2003 aanstelde als topman van Export Vlaanderen. Behalve de fusie met DIV voorbereiden, moest hij ook komaf maken met de aanslepende problemen binnen de exportdienst, die in zeven jaar tijd vier managers had gekend.

In april 2005, nog voor de fusie dus, kwam de exportdienst opnieuw onder vuur te liggen na beschuldigingen van slecht personeelsbeleid en het kwistig omspringen met belastinggeld. De politieke inmenging zou ook zeer groot geweest zijn.

Minister Fientje Moerman gaf het FIT daarop meer autonomie, maar ook een versterkte raad van bestuur. In Koen Allaert, die volgens het Rekenhof onverantwoord veel geld verdiende, bleef Moerman het vertrouwen behouden. "Hij heeft vooral het puin van zijn voorgangers moeten ruimen", zei ze toen.

Volgens Peeters slaagde Allaert "met brio" in zijn opzet om de dienstverlening van FIT performant te maken en FIT uit te bouwen tot een doeltreffend instrument in het buitenlands economisch beleid van Vlaanderen. "Duizenden Vlaamse bedrijven - in het bijzonder kmo's - werden gesensibiliseerd om internationaal te ondernemen, en actief begeleid bij de meest uiteenlopende internationale projecten. Ettelijke nieuwe investeerders werden naar Vlaanderen aangetrokken, of bestaande investeringen verankerd".