Artiesten claimen rechten op ouder werk
Bob Dylan op de Grammy Awards 2011 Foto: rr
Artiesten als Bob Dylan, Bryan Adams en Tom Waits leggen de platenfirma's het vuur aan de schenen. Aanleiding is een clausule in de Amerikaanse wetgeving uit 1976 over het copyright. Die zegt dat artiesten de rechten van hun oude opnames na 35 jaar kunnen terugvorderen. Dat meldt de New York Times.

Sinds de release in 1978 hebben platenmaatschappijen veel geld verdiend aan succesalbums als Bruce Springsteens Darkness on the Edge of Town, Billy Joels 52nd Street of Minute by Minute van de Doobie Brothers.

Aanvraag

Daar kan nu een eind aan komen omdat de artiesten na 35 jaar hun rechten kunnen terugvorderen voor werk dat uitgebracht is vanaf 1978 (de zogenoemde 'termination rights'). Ze moeten daarvoor twee jaar op voorhand aanvraag doen om de rechten te bekomen.

Volgens de krant hebben al tientallen artiesten zich gemeld, waaronder Bob Dylan, Tom Petty, Bryan Adams, Loretta Lynn, Kris Kristofferson, Tom Waits en Charlie Daniels. Ook uitvoerende artiesten kunnen door de clausule opnieuw controle over hun werk verwerven.

Fair

Zanger Don Henley van de Amerikaanse countryrockband The Eagles noemt de regeling maar wat fair. 'Met zulke bekende muzikanten heeft de platenindustrie zich verrijkt en meer verdiend dan de artiesten zelf', zegt Henley, die medeoprichter is van de Recording Artists Coalition, een organisatie die de rechten van artiesten probeert te beschermen.

Voor de muziekindustrie in de VS, die het voorbije decennium haar inkomsten zag halveren (van 14,6 tot 6,3 miljard dollar), dreigt een nieuwe klap. De vier grote maatschappijen Universal, Sony BMG, EMI en Warner hebben al aangekondigd de rechten niet zomaar vrij te zullen geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig