Antwerpen koploper cocaïnegebruik in Europa
Foto: hollandse hoogte / vincent van den hoogen
Het afvalwater van de stad Antwerpen bevat de hoogste concentratie cocaïne van heel Europa, zo blijkt uit een onderzoek in 21 grootsteden dat dit najaar wordt bekendgemaakt. Volgens de onderzoekers wordt in geen enkele andere Europese stad zoveel cocaïne gebruikt. Dat bericht Gazet van Antwerpen zaterdag.

Het onderzoek is een update van een rapport uit 2008 van de Antwerpse en de Luikse universiteit. Toen werd gedurende een jaar het rioolwater in België onderzocht op sporen van cocaïne. Nu is de opzet groter. In het rioolwater in 21 Europese grootsteden werd gezocht naar resten van cocaïne, amfetamines, xtc, heroïne en methadon.

Onderzoeker Alexander Van Nuijs (Universiteit Antwerpen) kan nu al zeggen dat Antwerpen van al die steden de hoogste waarde voor cocaïne heeft. Het verschil met Londen of Amsterdam is wel niet zo groot.

Volgens Van Nuijs scoort het afvalwater in België en Nederland hoog in de metingen van amfetamines en xtc. 'Dat is logisch, want die drugs worden vooral in de lage landen aangemaakt', luidt het.