Ahmadinejad roept VN-veiligheidsraad op te handelen tegen Engelse rellen
Foto: reuters
De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad veroordeelt het brute gedrag van de Britse politie tegen de relschoppers. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie woensdag. Ahmadinejad vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om in te grijpen. Libië eist dan weer het ontslag van de Britse premier Cameron.

'Het brute gedrag van de Britse politie is onaanvaardbaar', zei Ahmadinejad woensdag op de Iraanse staatstelevisie. 'De Britse leiders zouden zich beter aan de kant van het volk scharen en naar hen luisteren. In plaats van troepen naar Irak, Afghanistan en Libië te sturen om die landen van hun olie te beroven, zouden ze beter aan hun burgers denken. Een deel van de Britse bevolking heeft zijn geduld verloren...en heeft geen hoop meer voor de toekomst.'

Ahmadinejad hekelt ook 'het stilzwijgen' van de Verenigde Naties: 'Indien een honderdste van deze misdaden in een anti-Westers land was gebeurd, hadden de VN en de zogenaamde mensenrechtenorganisaties moord en brand geschreeuwd. Dit is een test voor de VN-veiligheidsraad om te zien of ze een van hun permanente leden durven veroordelen.'

Libië wil ontslag Cameron

In Libië roept het regime van Kadhafi dan weer om het ontslag van de Britse premier David Cameron. Die zou elke legitimiteit hebben verloren na de rellen. 'Cameron en zijn regering moeten vertrekken na de volksmanifestaties tegen hen en de gewelddadige repressie van het protest door de politie', verklaarde de Libische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaaim.

Kaim roept de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap op 'niet met de armen gekruist te blijven zitten ten opzichte van deze flagrante schending van de rechten van het Britse volk'.