Eerste dode na onlusten in Londen
Een gebouw brandt uit na de rellen in Croydon maandagnacht. Foto: photonews
Een man die maandagnacht werd neergeschoten in Croydon, is dinsdag aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. De man werd beschoten in zijn auto. De Londense politie maakte ondertussen bekend dat ze dinsdagavond, indien nodig, rubberkogels zal gebruiken.

Een 26-jarige man is dinsdag overleden in een ziekenhuis in Londen. Dat meldde de politie. Het gaat om het eerste dodelijke slachtoffer sinds de rellen in Engeland zaterdagavond begonnen.

De politie werd maandagavond omstreeks kwart na negen Engelse tijd opgeroepen na een melding over een gewonde man die gevonden was aan Warrington Road in Croydon, een wijk in zuid-Londen. De man werd naar een hospitaal in de buurt gevoerd. Achteraf bleek dat de man beschoten was in zijn auto.

Toen de politieagenten ter plaatse kwamen, troffen ze ook twee mannen aan. Dat meldde een woordvoerder van de politie. 'Zij werden opgepakt voor het vervoeren van gestolen goederen en ze werden naar een politiebureau in het zuiden van Londen gebracht.' Of de mannen iets met de schietpartij te maken hebben is onduidelijk.

Rubberkogels

De politie is ondertussen bereid om rubberkogels te gebruiken als het geweld vanavond voortduurt. 'Als het nodig is, zullen we rubberkogels gebruiken', verklaarde adjunct-commissaris Steve Kavanagh aan The Guardian.

Het zou de eerste keer zijn dat rubberkogels in Groot-Brittannië gebruikt worden in operaties om de openbare orde te garanderen. De munitie wordt wel regelmatig gebruikt wanneer er sprake is van gewapende verdachten. Rubberkogels zijn ontwikkeld als een niet-dodelijk alternatief voor echte kogels. Toch kan de munitie dodelijk zijn.

De politie zal de kogels echter niet onbezonnen afvuren: 'U mag er zeker van zijn dat we niet zomaar 180 jaar politiewerk binnen deze gemeenschappen gaan weggooien', aldus Kavanagh. 'Voor we die tactiek gebruiken zullen we goed overwegen wat de gevolgen zijn en welk effect het gebruik op lange termijn heeft op de manier waarop we aan ordehandhaving doen. Dat betekent echter niet dat de politie bang is om welke tactiek dan ook te gebruiken.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig