Destexhe: 'Rellen zoals die in Londen zijn ook in Brussel mogelijk'
Foto: edm
De rellen die momenteel Groot-Brittannië teisteren, zijn ook in Brussel mogelijk. Dat zegt Brussels MR-parlementslid Alain Destexhe in La Capitale. De politie ontkent dat het de controle kwijt is over bepaalde wijken.

'Het is mogelijk dat dit op min of meer korte termijn gebeurt', stelt de Franstalige liberaal, die er wel aan toevoegt liever te hebben dat dit niet gebeurt. Volgens Destexhe zijn dergelijke rellen wel mogelijk in gemeenten zoals Anderlecht (Kuregem) en Molenbeek (Zwarte Vijvers).

Het parlementslid wijst erop dat de werkloosheid in Brussel onder jongeren 35 en in  sommige wijken zelfs 50% bedraagt, dat de migratieproblematiek al jaren niet wordt aangepakt en dat er een sterke demografische druk bestaat.

'Deze drie elementen samen zorgen ervoor dat de situatie wankel en zeer onstabiel is.'
Volgens Destexhe heerst in sommige wijken wetteloosheid en krijgt de politie richtlijnen om er 'veel soepeler' op te treden dan elders.

Politie ontkent

De politie van de zone Brussel Zuid, waartoe Anderlecht behoort, ontkent de bewering van Destexhe. 'Kuregem is een moeilijke wijk', bevestigt de woordvoerder van de politiezone. 'We weten dit en concentreren onze aandacht op deze sector. We geven echter geen specifieke richtlijnen aan de agenten. Ze doen hun werk, en overal op dezelfde wijze.