Politiek opvolger van dalai lama legt eed af
De dalai lama met de nieuwe premier Lobsang Sangay tijdens de eedaflegging Foto: AP
Lobsang Sangay heeft de eed afgelegd als premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. Hij is de politieke opvolger van de dalai lama.

De dalai lama zat de ceremonie voor. Die vond plaats in de Tsuglagkhangtempel, het spirituele centrum van de Indische stad Dharamsala van waaruit de Tibetaanse regering actief is.

De nieuwe premier wil de aanpak van de dalai lama volgen in zijn beleid naar China toe. Zo zal hij blijven ijveren voor meer autonomie voor Tibet binnen China. 'We zijn altijd en overal bereid om met China te onderhandelen', klinkt. De Chinese regering erkent de Tibetaanse regering in ballingschap niet.

De 76-jarige dalai lama kondigde in maart aan de fakkel als politiek leider van de Tibetanen te willen doorgeven. Hij blijft wel spiritueel leider.

De 43-jarige Sangay werd eind april verkozen als opvolger. De jurist en expert in internationaal recht, die zelf nooit in Tibet heeft gewoond en in het noordoosten van India werd geboren, zou als politiek leider nu veel zichtbaarder moeten zijn dan zijn voorgangers.