In verschillende wijken in Londen hebben zich in de nacht van zondag op maandag incidenten en plunderingen voorgedaan. De politie noemt ze 'geïnspireerd' op de zware rellen die het voorbije weekend de noordelijke wijk Tottenham teisterden.

In Brixton, in het zuiden van de Britse hoofdstad, maakten de politie en journalisten melding van plunderingen. Honderden mensen gingen met koopwaar van een electronicawinkel aan de haal en jongeren gooiden voorwerpen naar de ordediensten.

Volgens Scotland Yard deden er zich in verschillende wijken dergelijke plunderingen voor, 'geïnspireerd' op de rellen die zich in de nacht van zaterdag op zondag in het multiculturele Londense stadsdeel Tottenham voordeden. Daar werden auto's en gebouwen in brand gestoken, winkels geplunderd, en raakten 29 mensen gewond tijdens de ergste rellen die de Britse hoofdstad in jaren heeft gekend.

Een groep van een vijftigtal jongeren veroorzaakte ook schade in Oxford Circus, in het toeristische hart van Londen, aldus de politie.

Naar aanleiding van de nieuwe incidenten werden verschillende mensen opgepakt, en er werd extra politie ingezet. Drie agenten moesten naar het ziekenhuis nadat ze door een auto waren aangereden.

Aanleiding voor het uitbreken van de rellen zaterdagnacht is de dood van een 29-jarige man uit Tottenham vorige donderdag. De vader van vier werd door een politieagent doodgeschoten.